Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić, vezano uz pitanje naplate cestarine na Autocesti A3 uputio je dopis Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Predsjedniku Hrvatskog sabora i Ministru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te u Hrvatske autoceste d.o.o. kao i pojedinim saborskim zastupnicima te je u ime svih građana Općine Križ aludirao na sva nadležna tijela da što moguće hitnije razmotre zahtjev i utvrde mogućnost korištenja autoceste A3 od izlaza Križ u pravcu Zagreba, bez naplate cestarine.

Ovo je drugi put da se u svom mandatu Općinski načelnik Općine Križ, obraća nadležnima sa zahtjevom za rješavanje problematike vezane uz naplatu cestarine.

Naime, Općina Križ ima izlaz na autocestu A3 Bregana-Lipovac, a upravo dionicu Križ-Zagreb svakodnevno koristi veliki broj stanovnika Općine Križ i okolnih jedinica lokalne samouprave koje nemaju izlaz na autocestu, putujući na posao i s posla te koristeći ostale usluge velike gradske sredine Grada Zagreba. Nesumnjivo je da u današnjim uvjetima plaćanje cestarine predstavlja ogroman trošak ne samo za građane Općine Križ, već i za postojeće i potencijalne poduzetnike u poduzetničkim zonama na području Općine.

Općina Križ poštuje Odluku o restrukturiranju cestovnog sustava, koju je Vlada Republike Hrvatske donijela sredinom ožujka 2017. godine, u cilju povećanja cestarina kao dijela programa poslovnog i financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, naglasio je u svom Zahtjevu Općinski načelnik, no ista Općinu Križ stavlja u nepovoljni i nepravedan položaj u odnosu na druge jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije. Ovo stoga što su Općina Križ i njeni građani jedini u Zagrebačkoj županiji, zajedno s Gradom Ivanić-Gradom, koji plaćaju cestarinu. Općinski načelnik ujedno je zatražio očitovanja svih nadležnih tijela o predmetnom zahtjevu.

 

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content