josipJosip Badalić – 07. 06. 1888. Deanovec – 11. 08. 1985. Zagreb;

Početkom lipnja svake godine, vezano uz datum rođenja Josipa Badalića, Općina Križ u suradnji s knjižnicom Križ te Filozofskim fakultetom u Zagrebu, održava manifestaciju kulturnu manifestaciju Badalićevi dani. Tom prigodom dodjeljuje se Plaketa Josip Badalić najboljem studentu rusistike s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tragom naših istaknutih sugrađana Milke Trnine i Josipa Badalića, želja je Općine Križ educirati, zabaviti, zaintrigirati i animirati mlade za rad u kulturi i umjetnosti. Tijekom 27 godina održavanja ove manifestacije pratimo rad katedre za ruski jezik i književnost, rad profesora i uspjeh dobitnika Plakete koji opravdavaju svoju visoku studentsku reputaciju nastavkom svog znanstvenog rada.

Naš je cilj promovirati velikane našeg kraja: Josipa Badalića i Milku Trninu kao osobe, umjetnike, kozmopolite i domoljube potekle iz Moslavine, koji su na osobit način obogatili našu Općinu, Županiju, Hrvatsku i Europu novim vrijednostima na čvrstim temeljima visokih umjetničkih, kulturnih i etičkih načela po kojima su živjeli.

Već gotovo tri desetljeća, suradnici u očuvanju uspomene na profesora Badalića su nam predstavnici katedra Filozofskog fakulteta u Zagrebu kojih se dotiče Badalićev rad; ruski jezik, ruska književnost, komparatistika, bibliotekarstvo, hrvatski jezik i književnost. Vodiči i prvi suradnici u procesu donošenja Odluke o dodjeli Plakete Josip Badalić, koju na prijedlog Filozofskog fakulteta u Zagrebu donosi Općinsko vijeće Općine Križ, su nam profesori sa kojima surađujemo dugi niz godina, a to su: Željka Fink Arsovski, Josip Užarević, Magdalena Medarić, Irina Mironova i drugi.

Skip to content