Amatersko kazalište „Josip Badalić“ Križ, Trg Svetog Križa 1, 10314 Križ, OIB: 01308054243

Kontakt:

Osnovni podaci o udruzi:

  • predsjednik: IVANA POSAVEC KRIVEC, prof.
  • tajnik: 
  • odbori:
  • broj članova: 43

Područje djelovanja udruge:

Udruga je osnovana u cilju promicanja, razvitka i unapređenja amaterizma u kulturi, dramske umjetnosti, ljubavi za hrvatski jezik i njegove dijalekte.

Prvenstveni ciljevi Udruge su poticanje, razvijanje i unapređenje kulturne i sub-kulturne  scene, očuvanje etno-baštine,  njegovanje scenskih izvedbi,  plesa i ostalih vidova kulturnog izričaja u okviru glazbeno-scenskog amaterizma na području Općine Križ i Zagrebačke županije u skladu s općim društvenim interesima.

Okupljanjem mladih i kreativnih ljudi, Udruga će poticati nove izražaje, alternativnu scenu ali i njegovanje povijesno tradicijskog nasljeđa  i kulturoloških aktivnosti na području Općine Križ i Zagrebačke županije.

Udruga sukladno ciljevima Udruge djeluje na području kulture i umjetnosti.

O Udruzi:

Na poticaj mještana Križa, 4. studenoga 1951. godine održana je osnivačka skupština Kulturno prosvjetnog društva Križ i izabrani su  i prvi članovi vodstva.

Na sjednici 15 dana kasnije, dakle 17.11.1951 Kulturno prosvjetno društvo Križ mijenja naziv u KUD „Graničar „ Križ.

KUD „Graničar“ djeluje sve do Domovinskog rat s malim prekidima, da bi 1994. godine dramska sekcija nastavila s radom samostalno, registrirana u skladu sa Zakonom o udrugama kao „AMATERSKO KAZALIŠTE JOSIP BADALIĆ – KRIŽ“. Od tada pa do danas možemo govoriti o kontinuitetu.

Amatersko kazalište „Josip Badalić“ Križ osnovano je na Osnivačkoj skupštini 28.11.1994. godine.

Nosi ime u čast Josipa Badalića, hrvatskog velikana rođenog 7. lipnja 1888. godine u Deanovcu, preminulog 11. kolovoza 1985. godine u Zagrebu i sahranjenog na mjesnom groblju u Križu.

Udruga svojim aktivnostima, kulturno umjetničkim, tradicijskim i izdavačkim programima čuva uspomenu i skrbi o promicanju lika i djela prof. Badalića. Josip Badalić bio je hrvatski slavist, hrvatski književnik, putopisac, sveučilišni profesor i direktor Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Kazalište ima 43 aktivna odrasla člana i 35 članova djece – predškolske i školske dobi.

Od 1994. do danas premijerno je izvedeno više od 40  naslova, uglavnom domaćih autora.

Na repertoaru kazališta su uglavnom komedije, pretežno kajkavskog dijalekta.

Najizvođeniji autori su Ante Juretić i Nino Škrabe, a izvodili smo i djela Ive Brešana, Pere Budaka, Mate Lovraka, Slavka Kolara, Fadila Hadžića i drugih.

Svih ovih godina redatelj predstava i umjetnički voditelj je bio gosp. Vladimir Gajski, koji se na prošloj Skupštini povukao s aktivnim radom, te je sad redateljsku palicu preuzela naša glumica Marica Kukor, ona je prva, glavna redateljica, ali tu su još i Dario Vasiljević ali i neki drugi.

Pored izvođenja predstava, naše se kazalište bavi i postavljanjem prigodnih izložbi, kao što su „Živlenje naših starih“, „Božić naših starih“, kao i izdavanjem publicističkih radova, kao npr. „Križ u prošlosti“,“Katarina Milka Trnina“ i drugih, te stalna postava etno zbirke.

Najznačajniji projekti:

  • AMATERIZAM NA SELU – nove predstave svake sezone
  • SMOTRA AMATERSKIH KAZALIŠTA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
  • ETNO ZBIRKA
  • TRADICIONALNI OBIČAJI U OPĆINI KRIŽ I OKOLICI – OČUVANJE TRADICIJE I BAŠTINE
  • PRIGODNE IZLOŽBE  TE IZDAVANJE PUBLICISTIČKIH RADOVA
  • DOBRA SURADNJA SA SRODNIM UDRUGAMA I ORGANIZACIJAMA.

Skip to content