• Dani Općine Križ
 • Badalićevi dani
 • Lipanjski susreti Milke Trnine
 • Božićni koncert Milki Trnini u čast
 • Cross hill run
 • Krigl fest
 • DATUM ODRŽAVANJA: Zadnji vikend u kolovozu 

  SADRŽAJ: Svake godine povodom Dana Općine Križ i to zadnji vikend u kolovozu, priprema se bogat sportski, kulturno umjetnički i zabavni program u kojem sudjeluje velik broj udruga s područja Općine Križ, a koje tom prigodom posjetiteljima predstavljaju svoj rad.

  Pronađe tu svatko ponešto zanimljivo, od sportskih natjecanja, sajma obrta i rukotvorina, degustacije vina Udruge vinogradara i vinara Škaf, biciklijade i mnogih drugih sadržaja za sve dobne skupine. Tih dana održavaju se Međunarodni susreti starodobnih vozila i Državno prvenstvo za motocikle te izložba starodobnih vozila. Višednevni program Dana Općine Križ obuhvaća i bogat zabavni program na pozornici u centru Križa uz bogatu gastronomsku ponudu, za sve goste i posjetitelje.

                

 • DATUM ODRŽAVANJA: POČETAK LIPNJA

  SADRŽAJ: Početkom lipnja svake godine, vezano uz datum rođenja Josipa Badalića, Općina Križ u suradnji s knjižnicom Križ te Filozofskim fakultetom u Zagrebu, održava manifestaciju kulturnu manifestaciju Badalićevi dani. Tom prigodom dodjeljuje se Plaketa Josip Badalić najboljem studentu rusistike s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
  Tragom naših istaknutih sugrađana Milke Trnine i Josipa Badalića, želja je Općine Križ educirati, zabaviti, zaintrigirati  i animirati mlade za rad u kulturi i umjetnosti. Tijekom 27 godina održavanja ove manifestacije pratimo rad katedre za ruski jezik i književnost, rad profesora i uspjeh dobitnika Plakete koji opravdavaju svoju visoku studentsku reputaciju nastavkom svog znanstvenog rada.

  Naš je cilj promovirati velikane našeg kraja: Josipa Badalića i Milku Trninu kao osobe, umjetnike, kozmopolite i domoljube potekle iz Moslavine, koji su na osobit način obogatili našu Općinu,  Županiju, Hrvatsku i Europu novim vrijednostima na čvrstim temeljima visokih umjetničkih, kulturnih i etičkih načela po kojima su živjeli.

  Već gotovo tri desetljeća, suradnici u očuvanju uspomene na profesora Badalića su nam predstavnici katedra Filozofskog fakulteta u Zagrebu kojih se dotiče Badalićev rad; ruski jezik, ruska književnost, komparatistika, bibliotekarstvo, hrvatski jezik i književnost. Vodiči i prvi suradnici u procesu donošenja Odluke o dodjeli Plakete Josip Badalić, koju na prijedlog Filozofskog fakulteta u Zagrebu donosi Općinsko vijeće Općine Križ, su nam profesori sa kojima surađujemo dugi niz godina, a to su: Željka Fink Arsovski, Josip Užarević, Magdalena Medarić, Irina Mironova i drugi.

 • DATUM ODRŽAVANJA: TREĆI VIKEND U LIPNJU

   

  SADRŽAJ: Svake godine, već više od 30 godina, tradicionalno u čast Milki Trnini njezino rodno selo Vezišće oživljava u druženjima zborova, KUD-ova, djece i mladeži KUD-ova, te dobitnika nagrade Milka Trnina. Krajem lipnja na otvorenom se održavaju Lipanjski susreti Milke Trnine u Vezišću.

  Za turizam Općine Križ, a tako i Zagrebačke županije od značaja je ovaj ljetni događaj koji je osmišljen 1983. godine uz obljetnicu 120. godišnjice rođenja Milke Trnine. Od tada, posljednje subote u mjesecu lipnju, u Vezišću se okupljaju zborovi i  KUD-ovi iz cijele Hrvatske, s posebnim osvrtom na rad djece i mladih. Lipanjski susreti su festival  narodnog i glazbenog stvaralaštva te vokalno, glazbeno i vizualno bogatstvo, u nošnjama i koreografijama starih plesova i običaja.

  Na Lipanjskim susretima druže se, plešu, pjevaju, razmjenjuju iskustva zborovi i KUD-ovi cijele Hrvatske, od Vukovara do Like i Varaždina. Početak susreta uvijek je mimohod učesnika koje predvodi Limena glazba DVD-a Križ. Iza mimohoda učesnici se predstavljaju svojim programom na ljetnoj pozornici Društvenog doma. Nakon programa slijedi druženje uz zajedničku večeru, zabavu, veselje, razmjenu iskustava i dogovore za sljedeća druženja.

 • DATUM ODRŽAVANJA: SREDINA PROSINCA

   SADRŽAJ: Tradicionalni Božićni koncert povodom rođenja velike Operne dive Milke Trnine svake se godine 18. prosinca na dan njena rođenja, održava u njenom rodnom Vezišću u Općini Križ. Preko trideset godina Općina Križ i mještani Vezišća njeguju tradiciju Božićnog koncerta koji se organizira u suradnji s Operom HNK iz Zagreba.

  Uz koncert, već četiri godine za redom dodjeljuje se i Plaketa Milke Trnine kao posebno počasno priznanje za zahvalnost i istaknuti doprinos promicanju kulturne ostavštine imena i djela Milke Trnine u Hrvatskoj i svijetu.

 • DATUM ODRŽAVANJA: SVIBANJ

  SADRŽAJ: Središnji događaj Cross hill run Križ, Utrke dobrih želja, tri su utrke kroz atraktivan krajolik Križa i njegovih brjegova. Uz utrke na 5 i 10 kilometara čiji će start biti u centru Križa u 17:30 sati organizirana je i utrka za one najmlađe – Kids Run, utrka u kojoj sudjeluje oko 100 učenika osnovnih škola. Djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole sudjeluju na utrci u dužini 500 m, a djeca od petog do osmog razreda na utrci u dužini 1000 metara.
  Na utrci će i ove godine sudjelovati poznate javne osobe u cilju što bolje promocije iste, kao što je protekle godine sudjelovao hrvatski olimpijac Marijo Možnik, koji je na turnirima Svjetskog kupa u gimnastici osvojio 19 medalja – 5 zlatnih, 4 srebrne, 10 brončanih, a 2010., 2013. i 2014. godinu završio je kao ukupni pobjednik Svjetskog kupa na prečki.
  Tu je i bogat popratni sadržaj od sajma obrta i rukotvorina i OPG-a, zatim dječja olimpijada u organizaciji Dječjeg vrtića Križ, a sve završavamo podjelom nagrada najboljima, kviz za sudionike i feštom uz DJ-a i roštilj za sudionike i volontere.
  Posebnosti utrke:
  • Baloni dobrih želja – pisanje poruka na biorazgradive balone i puštanje istih u zrak prije starta utrke
  • Prezentacija lokalnih proizvoda, rukotvorina i OPG-a
  • Animacijske sportske igre za djecu u parku/dječja olimpijada u organizaciji Dječjeg vrtića Križ
  • Podjela zahvala, medalja i pehara
  • After run party
  • Roštiljada za sudionike
  • Kviz s vrijednim nagradama
  Organizatori utrke: Općina Križ uz tehničku pomoć Run Croatia j.d.o.o.
  Mjesto održavanja:
  Križ
  Vrijeme održavanja:
  Subota / sredina svibanja / od 15 sati
       15– 17 sati – Registracija trkača u Osnovnoj školi Milka Trnina u Križu (Školska ulica)
  17:00 sati –
  grupno zagrijavanje na Trgu Sv. Križa
  17:30 sati –
  start utrke na 5 km i 10 km (vremenski limit: 90 min)
  19 sati –
  start utrke KIDS RUN – revijalna utrka i to učenika od 1-4 razreda i 5-8 razreda
  19:30 sati –
  Završetak utrke i proglašenje pobjednika
  Duljina; 5 km, 10 km i Kids run
  Start i cilj utrke:
  centar Križa
  Prijave trkača:
  do 05.05.2020.
  SVLAČIONICE: Osnovna škola Milka Trnina u Križu (Školska ulica)
  Oprema: preporučujemo laganu sportsku dry-fit odjeću. Molimo ne nosite vrijedne predmete sa sobom. Također, preporučujemo da se zaštitite kremom od sunca i da se hidrirate prije, za vrijeme i nakon utrke. Dodatne informacije na info.runcroatia@gmail.com ili www.opcina-kriz.hr

 • DATUM ODRŽAVANJA: KRAJ SVIBNJA, POČETAK LIPNJA

   SADRŽAJ: Općina Križ u suradnji s Križevačkom udrugom pivara organizira Krigl fest – Craft & gril & rock fest u centru Križa. Na Krigl festu se predstavljaju i kušaju craft prive proizvođaća kao što su Crafter’s, zatim Pivovara Daruvar, Križevačka pivovara i Križevačka udruga pivara te mnogi drugi.

  Program Krigl festa započinje već od 18 sati, a ljubitelji piva mogu degustirati desetak vrsta piva koje je spravljeno u kućnim uvjetima. Osim piva u ponudi je i roštilj te zabavne pivske natjecateljske igre za posjetitelje koje vode popularni domaćini Krigl festa te odlična atmosfera uz rock band.

Skip to content