Spomen soba Milke Trnine u Vezišću,

kc MTMilka Trnina, svjetska je operna primadona, rođena 19. prosinca 1863. godine u mjestu Vezišće u Općini Križ, kojoj u čast već niz godina Općina Križ u suradnji s mještanima Vezišća provodi brojne projekte u spomen na kulturno umjetnički značaj Milke Trnine. Neki od tih projekata koji se tradicionalno provode su Lipanjski susreti Milke Trnine u Vezišću te Svečani božićni koncert u suradnji s Operom HNK iz Zagreba. Tijekom proteklog desetljeća Općina Križ je formirala Spomen sobu Milke Trnine u Domu kulture Milke Trnine u Vezišću, oblikovan je Milkin medenjak kao prepoznatljivi proizvod iz Općine Križ, u suradnji s Hrvatskom poštom d.d. izdana je 2013. godine poštanska marka uz 150. godišnjicu rođenja Milke Trnine, a izdana je i monografija Milka Trnina te je brojnim drugim događanjima obilježena 2013. godina kao 150. obljetnica rođenja Milke Trnine i to pod visokim pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. INA- Industrija nafte d.d. Zagreb bila je partner Općini Križ u nekim od spomenutih projekata, a svojom donacijom pomogla je i izdavanju monografije Milka Trnina.

Oduvijek je bila želja i inicijativa mještana Vezišća, članova Mjesnog odbora Vezišće te članova Mješovitog zbora Milka Trnina Vezišće, ali i Općine Križ, da Vezišće bude jezgra očuvanja uspomene na veliku Milku Trninu rođenu u mlinu na kraju Vezišća.

Ispred Doma kulture Milka Trnina u Vezišću uz 100. rođendan Milke Trnine postavljena joj je spomen bista akademskog kipara Josipa Cmroka. Dom kulture Milka Trnina mjesto je okupljanja Vezišćana, mjesto gdje se pripremaju Lipanjski susreti Milke Trnine na ljetnoj pozornici, mjesto održavanja Svečanih božićnih koncerata, te također prostorije za sve aktivnosti mještana, održavanje proba Mješovitog zbora, održavanje sastanaka.

Tradicija održavanja Lipanjskih susreta te Svečanog božićnog koncerta koji se održavaju u suradnji sa Operom HNK iz Zagreba u Domu kulture Milka Trnina u Vezišću, doprinijela je realizaciji ideje da se prostor u spomenutom objektu u rodnom mjestu Milke Trnine uredi u Spomen sobu Milke Trnine.

milka trninaU novouređeni prostor preseljena je već formirana zbirka predmeta posvećenih Milki Trnini iz Galerije Križ. Time Vezišće postaje mjesto rođenja svjetske operne dive koje objedinjuje, samo mjesto rođenja, Dom kulture Milka Trnina sa Spomen sobom i okruženjem koje ugošćuje sva tradicionalna višedesetljetna zbivanja Milki Trnini u čast.

Ovakvim objedinjavanjem sadržaja o Milki Trnini u njezinom rodnom selu stvaramo cjelovito kulturno-umjetničko i potencijalno turističko središte. Formiranje mjesta okupljanja koje mještanima nudi mjesto druženja, zajedničkih aktivnosti, a za posjetitelje i goste mjesto kulturnog turizma oko Milke Trnine i ljepota prirode koje nudi Vezišće kao selo na rubu Lonjskoga polja.

U Spomen sobi nalaze se umjetnička djela Ljerke Njerš inspirirana Milkom Trninom, Povelja Zagrebačke županije kojom je Milka Trnina 2011. godine proglašena počasnom građankom Zagrebačke Županije, poštanska marka koju je u povodu 150. obljetnice rođenja Milke Trnine izdala Hrvataka pošta d.d., replike haljina Milke Trnine koje je izradila restauratorica Tekstila Mirjana Pavetić, fotografije ostavštine Milke Trnine pohranjene u Gradskom muzeju Požega, originali osobnih pisma Milke Trnine te brojne publikacije koje spominju Milku Trninu kao i Monografija Milka Trnina izdana 2013. godine.

Spomen sobu Milke Trnine moguće je posjetiti uz prethodnu najavu u Općini Križ (01/2831 511) ili u Knjižnici i čitaonici Križ (01/ 2824 464).

Skip to content