Zagrebačka županija, temeljem prijave na Program javnih potreba u kulturi za 2017. godinu, Općini Križ odobrila je sredstva u iznosu 30.000,00 kuna za izradu projektne dokumentacije i radove sanacije od vlage Župne crkve Uzvišenja Svetog Križa u Križu.

U cilju daljnje obnove Crkve, a na poticaj Općinskog načelnika Općine Križ koji je u prosincu 2016. godine uputio dopis Ministarstvu kulture, Konzervatorskom odjelu u Zagrebu nadležnom za područje Zagrebačke županije, Općinu Križ krajem veljače 2017. godine, posjetili su predstavnici spomenutog konzervatorskog odjela te na sastanku s Općinskim načelnikom izložili svoje daljnje planove vezane uz istraživanja i obnovu Crkve Uzvišenja Svetog Križa u Križu.

Naime, Crkva Uzvišenja Svetog Križa sadrži i inventar koji u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske ima oznaku pokretno kulturno dobro-zbirka te Orgulje koje su pokretno kulturno dobro-pojedinačno, a datiraju iz  1787. godine. Unazad tri godine nije bilo istraživanja kao ni konzervatorskih radova na Crkvi te se upravo stoga Općini Križ obratio župnik Božo Pinjuh i zamolio za pomoć u smislu dobivanja informacija o tijeku daljnjih konzervatorskih i restauratorskih radova vezanih uz spomenuta kulturna dobra.

Crkva Uzvišenja Svetog Križa u Križu, kroz vrijeme je više puta obnavljana, a njen današnji, barokizirani izgled rezultat je obnove iz 17. stoljeća. Kako je rečeno na sastanku, upravo su ti različiti stilovi obnove i gradnje koje sadrži Crkva u Križu, razlog dugotrajnih i kompleksnih istraživanja na kojima će se temeljiti obnova. Konzervatori su u Općinu Križ došli između ostalog i radi procjene stanja što bi trebalo napraviti kako bi se riješio problem vlage na  trenutno najugroženijem dijelu crkve, prizemlju zvonika, koja uništava unutrašnjost kapele smještene na tom dijelu objekta crkve.

Općina Križ nadalje je u dogovoru s  župnikom Božom Pinjuhom prijavila projekt izrade projektne dokumentacije i radove sanacije od vlage Župne crkve Uzvišenja Svetog Križa u Križu, natječaj Zagrebačke županijem, odnosno Program javnih potreba u kulturi za 2017. godinu te ostvarila sredstva u iznosu 30.000,00 kuna.

Podsjetimo, ove godine već je odobreno sufinanciranje iz Proračuna Općine Križ u iznosu od 20.000,00 kuna Župi Uzvišenja Sv. Križa Križ i to za sufinanciranje dijela troškova uređenja pastoralne dvorane župne zgrade u Križu, a Općina je financirala i obnovu bočnog stepeništa, prilaza Crkvi.

 

 

 

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content