Općina Križ s ponosom prenosi vijesti o sudjelovanju hrvatskog tima robotičara na FIRST Global Challenge u Washington D.C. Hrvatski tim su činili učenici srednjih škola Leon Stjepan Uroić, Matej Đudarić i Ema Kristina Krnjajić, uz mentoricu doc. dr. sc. Anu Sović Kržić. U konkurenciji od 163 tima (158 država, ekipe koje su predstavljale kontinente i ekipa Hope – izbjeglice) hrvatski tim je u konačnom poretku zauzeo odlično 24. mjesto.

Samo natjecanje se odvijalo u šest robotskih igri. U svakoj igri se suprotstavljaju dva saveza Hydro i Aqua. Svaki savez čine 3 slučajno izabrane države. U svakoj igri savezi se mijenjaju. Prije početka igre timovi dogovaraju strategiju kako bi njihov savez osvojio što više bodova. Bodovi koje osvoji savez pripisuju se svim članovima saveza. Konačni rezultat ovisi o radu cijelog saveza, o kvaliteti robota svakog člana saveza, koncentraciji natjecatelja koji upravljaju tim robotima, te o kvaliteti WiFi veze koja povezuje upravljače i robote. Robote su natjecatelji sagradili u svojim matičnim državama. Svi timovi su dobili isti zadatak i iste dijelove, bez uputa. Kroz nešto manje od tri mjeseca priprema trebalo je sastaviti robota koji će čistiti rijeku od štetnih kemikalija. Čista voda je predstavljena plavim lopticama, štetni sastojci narančastim. Plave loptice je trebalo skupiti i odnijeti u rezervoar (1 loptica = 1 bod), dok je narančaste trebalo odnijeti u laboratorij (1 loptica = 4 boda). Na kraju 2,5 minutne igre stiže poplava. Ukoliko se robot uspije objesiti na šipku i ostati visjeti u zraku nakon završetka igre to je dodatnih 20 bodova.

Hrvatski tim je prvi dan natjecanja završio na 4. mjestu upisavši tri pobjede u tri igre. Drugi dan natjecanja započeo je još jednom pobjedom, te su i nakon četvrtog kruga igara zadržali 4. poziciju. U petom krugu su u savezu imali predstavnike Srbije, kojima robot nije mogao izvršiti sve postavljene zadatke (visjeti na šipci). Članovi hrvatske ekipe su iskoristili vrijeme između dvije igre i podijelili svoje znanje sa kolegama iz susjedne države, te im pomogli dograditi robota. Premda su tu igru izgubili, zadržali su odlično 5. mjesto u ukupnom poretku. Šesta igra nije bila sretna: Cipar je imao tehničkih problema i tokom igre su izgubili WiFi vezu, te nisu mogli upravljati robotom. Treći član tima je bila Venecuela, koja je imala dosta lošeg robota i tokom svih igara je završavala na samom začelju ukupnog poretka. Tako da su tu igru izgubili i u konačnici završili 24.

Ovo je odličan rezultat jer konačni rang ne ovisi samo o robotu i ekipi, već i o predstavnicima ostalih država s kojima si u savezu. Potrebna je suradnja, mudra taktika i pomaganje država međusobno. Dodatni problem može nastati i u komunikaciji i razgovoru na raznim jezicima (sa čime članovi hrvatskog tima nisu imali problema). Hrvatski srednjoškolci su pokazali kako jezik nije prepreka, kako granice ne postoje i kako svi zajedno trebamo raditi na razvoju društva budućnosti, kako u razvoju robotike, tako i u održivom razvoju i zaštiti okoliša.

Doc. dr. sc. Ana Sović Kržić zahvalila je svima, pa tako i Općini Križ na podršci timu, koju su kao je istaknuo Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić, učenici, članovi hrvatskog tima itekako opravdali.

 

 

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content