Kićenje centralnog bora u Križu i paljenje lampica

Ovog petka 1. prosinca 2017. godine, od 16 sati Dječji vrtić Križ i Općina Križ pozivaju sve na druženje u centru Križa. Djeca, odgojiteljice i roditelji djece Dječjeg vrtića Križ kititi će centralni bor u Križu ukrasima koje su sami izradili u Dječjem vrtiću. Biti će tu i toplog čaja i kolača, a atmosferu će zagrijati Limena glazba Križ. U 16:30 sati svi zajedno palimo lampice na boru i u parku u Križu.

Svi ste pozvani!

U slučaju ružnog vremena i padalina, događanje se odgađa.

Podsjetimo da će 03.12.2017. godine u nedjelju, nakon Svete mise u 9 sati biti zapaljena prva adventska svijeća.

 

OVOG PETKA 12.05.2017. GODINE SVI U KINO!

Općina Križ u suradnji s 2iFILMOM  nastavlja svoj projekt besplatnih kino projekcija za one najmlađe ali i za odrasle u kinu u Križu. Ovog petka 12.05.2017. godine u 18 sati očekuje vas animirani pustolovni film UPS!Noa je otišao. Povedite mališane da otkriju kako izgleda kada se mali junaci upuste u veliku avanturu jer ne uspiju ući u Noinu arku.

Nakon crtića istog dana od 20 sati pogledajte akcijsku komediju  Full speed ili Obitelj bez kočnica, u kojoj se privrženost i živci testiraju do krajnjih granica kada se mehanizam za održavanje stalne brzine na automobilu pokvari i obitelj punom brzinom juri na ljetni odmor.

http://www.2ifilm.hr/ups_noa_je_otisao/

http://www.2ifilm.hr/full-speed/

 

 

 

 

 

Pozivamo vas na projekciju filma Ma-ma u povodu Međunarodnog dana žena

Općina Križ u suradnji s Udrugom Europa  Donna Hrvatska i Discovery filmom poziva Vas na besplatnu projekciju filma Ma–ma s Penelope Cruz u glavnoj ulozi, u povodu Međunarodnog dana žena, a za  sve žene priprema posebno iznenađenje! Projekcija filma održati će se u srijedu 08.03.2017. godine u 19 sati u Domu kulture Josip Badalić.

U povodu Međunarodnog dana žena, Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić, donio je Zaključak o izdvajanju financijskih sredstava za sufinanciranje projekta Udruge Europa Donna Hrvatska u iznosu od  5.000,00 kuna, u sklopu akcije za borbu protiv raka dojke, te sudjelovanje u akciji „Darujmo ružičasti život“ za kupnju aparata za intraoperativno zračenje koji uvelike pomaže ženama oboljelim od raka dojke.

Riječ je o filmu iz 2016. godine koji govori o Magdi, mladoj ženi, supruzi i majki koja se susreće s dijagnozom raka dojke. Slijedi ustrajna borba mlade žene koja odluči zadržati dijete pod svaku cijenu.

Trajanje: 111 min.
Zemlja:
ŠpanjolskaFrancuska
Redatelj:
Julio Medem
Uloge:
Penélope CruzLuis TosarAsier Etxeandia

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima s područja Općine Križ za školsku/akademsku godinu 2016./2017.

OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE KRIŽ RASPISUJE: Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima s područja Općine Križ za školsku/akademsku godinu 2016./2017.
Natječajem za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2016./2017. učenicima s područja Općine Križ dodijeliti će se 10 (deset) stipendija, a studentima s područja Općine Križ 10 (deset) stipendija i to:
– prema kriteriju izvrsnosti ukupno 8 (osam) stipendija: učenicima 4 (četiri) stipendije u iznosu od =500,00 kn (slovima:petstokuna) mjesečno, a studentima 4 (četiri) stipendije u iznosu od =1.000,00 kn (slovima:tisućukuna) mjesečno;
– dodijeliti će se ukupno 12 (dvanaest) stipendija prema socijalnom kriteriju: učenicima 6 (šest) stipendija u iznosu od =500,00 kn (slovima:petstokuna) mjesečno, a studentima 6 (šest) stipendija u iznosu od =1.000,00 kn (slovima:tisućukuna) mjesečno.
Stipendija prema kriteriju umjetničke darovitosti – Stipendija Milke Trnine dodijeliti će se jednom učeniku ili jednom studentu prema Pravilniku o stipendiranju učenika i studenata s područja Općine Križ („Glasnik Zagrebačke županije“ br. 32/13. i 19/14.), te ako se stipendija dodijeli učeniku tada u iznosu od =500,00 kn (slovima:petstokuna) mjesečno, a ako se stipendija dodijeli studentu tada u iznosu od =1.000,00 kn (slovima:tisućukuna) mjesečno i pripada korisniku deset mjeseci tijekom školske/akademske godine.
Pravo sudjelovanja na natječaju prema kriteriju izvrsnosti imaju učenici srednjih škola i studenti koji udovoljavaju sljedećim uvjetima:
UČENICI:
• da su državljani Republike Hrvatske sa stalnim prebivalištem na području Općine Križ najmanje 1 (jednu) godinu prije dana raspisivanja natječaja
• da su redoviti učenici srednje škole
• da su završili prethodna četiri razreda osnovne škole (učenici prvog razreda srednje škole) s najmanjom prosječnom ocjenom od 4,9 odnosno s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne dvije godine školovanja (učenici viših razreda) od najmanje 4,5
• da je ukupni dohodak po članu kućanstva jednak ili manji od 4.000,00 kn.
STUDENTI:
• da su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području Općine Križ najmanje 1 (jednu) godinu prije dana raspisivanja natječaja
• da su redoviti studenti
• da nisu stariji od 26 godina
• da su završili srednju školu (studenti prve godine studija) s najmanje prosječnom ocjenom od 4,5 odnosno s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne dvije godine školovanja (studenti viših godina) od najmanje 4,0 te da su u prethodnoj godini ostvarili minimalno 50 ECTS bodova.
• da je ukupni dohodak po članu kućanstva jednak ili manji od 4.000,00 kn.
Pravo sudjelovanja na natječaju prema socijalnom kriteriju imaju učenici srednjih škola i studenti koji udovoljavaju sljedećim uvjetima:
UČENICI:
• da su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području Općine Križ najmanje 1 (jednu) godinu prije dana raspisivanja natječaja
• da su redoviti učenici srednje škole
• da su završili prethodne dvije godine školovanja s najmanje prosječnom ocjenom od 3,5
• da je ukupni dohodak po članu kućanstva jednak ili manji od 2.500,00 kn.
STUDENTI:
• da su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području Općine Križ najmanje 1 (jednu) godinu prije dana raspisivanja natječaja
• da su redoviti studenti
• da nisu stariji od 26 godina
• da su završili prethodne dvije godine školovanja s najmanjom prosječnom ocjenom od 3,5 te da su u prethodnoj godini (studenti viših godišta) ostvarili minimalno 40 ECTS bodova
• da je ukupni dohodak po članu kućanstva jednak ili manji od 2.500,00 kn.
Kriteriji za dodjelu stipendija utvrđeni su Pravilnikom o stipendiranju učenika i studenata s područja Općine Križ („Glasnik Zagrebačke županije“ br. 32/13. i 19/14.).
Prijave na natječaj podnose se isključivo na obrascima koji se mogu preuzeti u prostorijama općinske uprave u Križu, Trg Svetog Križa 5 ili na službenim web stranicama Općine Križ, www.opcina-kriz.hr.
Uz prijavu je potrebno priložiti sljedeće dokumente:
• osobna iskaznica ili domovnica (preslika)
• potvrda obrazovne ustanove o upisu na redovno školovanje
• preslika svjedodžbe četiri prethodna razreda škole za učenike prvih razreda srednje škole i preslika svjedodžbe dva prethodna razreda škole za drugi, treći i četvrti razred škole
• preslika svjedodžbe svih razreda srednje škole za studente prve godine i preslika svjedodžbe četvrtog razreda srednje škole i potvrda obrazovne ustanove o ostvarenom prosjeku ocjena prve godine studija za studente druge godine studija, a za studente viših godina studija, preslika potvrde obrazovne ustanove o ostvarenom prosjeku ocjena prethodne dvije godine studija.
• izjava o članovima zajedničkog domaćinstva (na obrascu Prijave) te preslika osobne iskaznice članova domaćinstva
• potvrde o mjesečnim primanjima svih članova domaćinstva za razdoblje od 3 (tri) mjeseca koja prethode natječaju
• uvjerenje Porezne uprave o prihodima druge naravi (ukoliko postoje)
• uvjerenje Zavoda za zapošljavanje za nezaposlene članove domaćinstva
• dokaze o postignućima na natječajima i priznanjima
• dokaze o posebnim obiteljskim prilikama (dijete bez jednog ili oba roditelja, dokazi o invalidnosti)
Prijedlog liste kandidata za dodjelu stipendija objavljuje se na internet stranici Općine Križ te oglasnoj ploči Općine Križ u roku do 30 dana od dana isteka roka za podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendija. U roku od 8 dana od dana objavljivanja prijedloga liste svaki kandidat može podnijeti pisani prigovor na listu Općinskom načelniku Općine Križ.
Općinski načelnik donosi odluku o prigovoru u roku 8 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.
Odluka o prigovoru je konačna.
Nakon isteka rokova za podnošenje prigovora i odluke o prigovorima, Povjerenstvo za dodjelu stipendija utvrđuje konačnu listu kandidata koju prosljeđuje Općinskom vijeću Općine Križ koje donosi odluku o dodjeli stipendija.
Odluka Općinskog vijeća o dodjeli stipendija je konačna.
Natječaj će biti objavljen 29.09.2016. godine (četvrtak), na internet stranici Općine Križ, lokalnom radiju te oglasnoj ploči Općine Križ, a rok za podnošenje prijava na natječaj s propisanom dokumentacijom je 15 (petnaest) dana od dana objave natječaja, odnosno do zaključno s danom 14.10.2016. godine (petak) na adresu:
Općina Križ
Povjerenstvo za dodjelu stipendija
Trg Svetog Križa 5
10314 Križ

PRIJAVNI OBRAZAC STIPENDIJE UČENICI 206.-2017.
PRIJAVNI OBRAZAC STIPENDIJA STUDENTI 2016.-2017.
Odluka-o-broju-stipendista-i-visini-stipendija-2016.-2017.

http://www.opcina-kriz.hr/kriz/drustvene-djelatnosti/skolstvo

Otvorena vrata radosti

Članovi Popovačke udruge likovnih stvaralaca Moslavački štrk iz Popovače, predstavili su se u Galeriji Križ prigodnom adventskom izložbom pod nazivom Otvorena vrata radosti. Prvi je to put da se ta udruga koja okuplja preko dvadesetak autora iz Moslavine predstavila u Općini Križ. Iza sebe već imaju brojne skupne, tematske izložbe, ali je jednu vrlo uspješnu međunarodnu koloniju koju samostalno organiziraju.  Svi oni koji nisu bili na otvorenju izložbe, istu mogu pogledati u radno vrijeme Knjižnice i čitaonice Križ, a možemo napomenuti da su izložena djela na prodaju.

 

Pozivamo sve na adventsko druženje u centru Križa

Općina Križ u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga, Udrugom vinogradara i vinara Škaf Križ te ŠRU Šaran poziva sve građanke i građane Općine Križ i šire na druženje uz besplatan fiš i kuhano vino u povodu nadolazećeg Božića. Adventsko druženje održati će se u centru Križa s početkom u 11  sati u nedjelju 17.12.2017. godine osim žive glazbe, kuhanog vina, fiša i gulaša biti će tu i slatkih delicija koje priprema ŽRK Trnina iz Križa. Svi oni koji još nisu kupili sve darove za ovaj Božić mogu kupiti prikladne poklone na štandovima udruga Ženske ruke, Bijeli jelen, te zanimljive artikle koje su napravile odgojiteljice Dječjeg vrtića Križ. Adventskom druženju priključiti će se i UDVDR Ogranak Križ te Caritas Župe Uzvišenja Sv. Križa. U 14 sati dočekati ćemo i BETLEHEMSKO SVJETLO MIRA koje i ovo godine u Općinu Križ donosi Odred izviđača „Siniša Pavković“ iz Križa.

Besplatna božićna predstava za djecu i roditelje

Jedne kasne večeri u prosincu, umoran glumac  dolazi doma s posla. Njegovo dvoje djece ne žele ići spavati dok ne dođe Djed Mraz, žele ga budni dočekati… Priča je to poznata roditeljima koji ovog petka 15.12.2017. godine s početkom u 18 sati u Domu kulture Josip Badalić u Križu, imaju priliku sa svojim mališanima pogledati besplatnu predstavu koju je povodom nadolazećeg Božića, u sklopu adventskog programa pripremila Općina Križ.

„Kazalište Prijatelj  predstavom „Sa Djedom Mrazom igra se nastavlja“ pokušava pokazati i dokazati da u ovo vrijeme kada se poezija sve manje i čita i piše, djelo Grigora Viteza još uvijek može djeci biti zanimljivo i privlačno kao i svaka druga dječja igra. Poezija ne pripada prošlosti i u vrijeme računalnih igrica još uvijek se može uspješno boriti za dječju naklonost. Također u predstavi se ističe važnost same igre za razvoj i odrastanje djeteta. Kao i kod drugih živih bića i kod ljudi igra priprema za život, a u naše vrijeme ona je potpuno zanemarena. Roditelji se očajnički trude da u djecu tijekom djetinjstva „uliju“ što više „korisnih“ znanja, a veseli dječji smijeh svojstven igri sve se rjeđe čuje. Što je najgore, ono vrijeme koje je i predviđeno za igru pretvara se u samotničko buljenje u ekran. Predstava „S Djeda Mrazom igra se nastavlja“ afirmira veselu igru u kojoj dijete uz najobičnije stvari može biti štogod zaželi.

umjetnički voditelj Kazališta Prijatelj
Hrvoje Zalar“Ove subote zavičajni program KEKAVEC SAM OD ROĐENJA

Amatersko kazalište Josip Badalić i Društvo Naša djeca Križ pozivaju na zavičajni program KEKAVEC SAM OD ROĐENJA inspiriran stvaralaštvom hrvatske književnice Božice Brkan i to u subotu, 16. prosinca 2017. godine, u Društvenom domu Okešinec.

Program:

16:00 – radionica izrade božićnih ukrasa za djecu i odrasle

17:30 – slatka priča o tradicijskim božićnim kolačima Moslavine i Hrvatske

od 18:30  – Predstavljanje knjiga Božice Brkan „Umrežena“ i „Život večni“ (Zagreb, Acumen d.o.o. 2017.)

Sudjelovat će Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Slavica Moslavac, etnologinja, Katarina Brkić, potpredsjednica ogranka Matice Hrvatske Kutina i autorica Božica Brkan.

Uprizorenje kekavskih scenskih igara „Selfie na kipec“-„Žabari jel žabe na kolec“-„Sipčina“

autorice Božice Brkan predstavljenih na smotrama kajkavskog stvaralaštva 2015.-2017.

u izvedbi dječjih ansambala Amaterskog kazališta i Društva Naša djeca Križ te prigodno druženje uz nastup zbora udruge „Radost“

plakat – kekavec sam od rođenja

Svečani božićni koncert u čast Milki Trnini

I ove godine Općina Križ u suradnji s Operom Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba i Mjesnim odborom Vezišće, organizira Svečani božićni koncert u Čast Milki Trnini. Koncert će se održati 14. prosinca 2017. godine (četvrtak) u 18 sati u Dom kulture Milka Trnina, Vezišće. Ulaz slobodan za sve zainteresirane građane.

Program:
18 sati – Dodjela Plakete Milke Trnine
18:20 sati – Operni koncert solista Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, nastupaju: Ivanka Boljkovac (sopran), Sofia Ameli Gojić (mezzosopran), Nikša Radovanović (tenor), Siniša Štork (bas), klavirska pratnja Vjekoslav Babić
19 sati – Nastup Mješovitog pjevačkog zbora Milka Trnina Vezišće

 

Još jedan uspješan projekt Udruge Ženske ruke

Završen ekološki projekt Učini svijet boljim mjestom za sve nas postavljanjem instalacije od recikliranog tekstila u OŠ Milka Trnina Križ SELO POD SNIJEGOM – BOŽIĆNA BAJKA.
I ove jeseni su održavane radionice recikliranja tekstila s učenicima OŠ Milke Trnine Križ i to na način da smo sakupljali tekstilne predmete koji više njihovim vlasnicima ne trebaju i to zajedno s našim partnerima na projektu, a to su ekološki osviješteni i kreativno daroviti učenici OŠ Milka Trnina Križ i naši najmlađi sugrađani, djeca Dječjeg vrtića Križ sa svojim odgajateljicama, zajedno sa njihovim roditeljima.
Sakupljene i dostavljene vreće tekstila koji više nikom ne treba, članice udruge Ženske ruke su preuzele te u prostorijama udruge sortirale odnosno odmah odvajale, ovisno za što je tekstilni materijal najbolje odgovarao, a zapravo je bio cilj ponovna uporaba stare odjeće. Vrijedne stvari su se dostavljale najpotrebitijima, tako je i nastavljena ranije uspostavljena suradnja sa Župnim Caritasom, a drugi rabljeni tekstil je doživio prenamjenu. Tako su istkani tepisi, stvoreni raznovrsni uporabni predmeti koji su pronašli novog korisnika, a u isto vrijeme smo spriječili u partnerskom ozračju da taj raznovrsni tekstil kojeg njihovi vlasnici nisu više trebali ne završi u našoj lijepoj prirodi ili pak da poveća gomilanje ukupnog otpada na odlagalištu Tarno.
U nizu provedenih radionica na recikliranju tekstila izdvajamo radionicu s učenicima iz koje je izjedrena zanimljiva instalacija Selo pod snijegom – Božićna bajka.
Riječ je o završnom radu učenica s voditeljicama članicama udruge Ženske ruke na recikliranju tekstila, a svi rekviziti koji čine selo pod snijegom su od komadića tkanine. Rad su djeca posebno željela prezentirati u prostoru svoje škole i taj dan su s velikim nestrpljenjem očekivala i izrazito se veselila.
Instalacija Selo pod snijegom – Božićna bajka je nastala u jednom ciklusu radionica unutar projekta na recikliranju tekstila Učini svijet boljim mjestom za sve nas pored niza radionica drugog sadržaja na recikliranju tekstila ( Izložba SLIKANJE KRPICAMA u patchwork tehnici u Galeriji povodom Dana Općine Križ, sudjelovanje na manifestaciji Dani Evropske kulturne baštine, radionice suvenira na temu buće od recikliranog tekstila s prezentacijom na 13. Bučijadi u Ivanić Gradu ) te će ova zadnja izložba nastala recikliranjem tekstila tematski između ostalog pridonijeti blagdanskom raspoloženju svih korisnika OŠ Milka Trnina u Križu što možemo i svjedočiti ovih dana.
Projekt na recikliranju tekstila UČINI SVIJET BOLJIM MJESTOM ZA SVE NAS financijski je pomogla Zagrebačka Županija i Općina Križ.

Udruga Ženske ruke

Večer matematike u Dječjem vrtiću Križ

Večer matematike održana je 7.12.2017. u Dječjem vrtiću Križ objektu Novoselec drugi put za redom. Projekt se održava svake godine u isto vrijeme diljem cijele Hrvatske a u suradnji sa Hrvatskim matematičkim društvom. Cilj večeri je poticati djecu za nastavak matematičkog obrazovanja i da kroz igru shvate da matematika nije “strašna”. Pohvaljuju se svi roditelji koji su odvojili svoje slobodno vrijeme i zajedno sa djecom sudjelovali u ovom projektu vrtića.

Dođite na izložbu Otvorena vrata radosti

Općina Križ i članovi Udruge PULS Moslavački  štrk iz Popovače predstaviti će se po prvi puta u Općini Križ izložbom pod nazivom Otvorena vrata radosti i to 12.12.2017. godine u Galeriji Križ s početkom u 18 sati. Izložba je prigodne blagdanske tematike stoga svakako dođite i uživajte u duhu Božića.

Sanja Pilić gostovala je danas u školskoj knjižnici

Književnica Sanja Pilić gostovala je danas u školskoj knjižnici Osnovne škole Milke Trnine u Križu. Gostovanje su organizirali Mozaik knjiga i Knjižnica i čitaonica Križ Općine Križ, zajedno na tragu dugogodišnje uspješne suradnje. Knjižničarka Martina Rogić zajedno sa nastavnicama hrvatskoga jezika i učenicima u punoj knjižnici dočekali su Sanju Pilić puni zanimljivih pitanja o likovima iz njezinih knjiga. Učenici su zainteresirani i razigrani komentirali teme iz suvremenog života zajedno sa autoricom, isprativši je na kraju gromkim aplauzom.
Književni talent i sposobnost prilagodbe dječjem svijetu u književnim ostvarenjima Sanje Pilić dobilo je svoju potvrdu u obliku Nagrade „Grigor Vitez“ koju je ova spisateljica dobila po treći put i to za roman za mlade Pošalji mi poruku! Književnica Sanja Pilić dobitnica je i Nagrade ‘Mali princ’ za najbolju dječju knjigu u regiji, a nagrađena je za knjigu ‘Pošalji mi poruku’.
Radujemo se novim susretima u Križu sa ovom nadasve osebujnom književnicom.