Kroz nešto više od tjedan dana u organizaciji Općine Križ, Turističke zajednice Općine Križ i brojnih udruga naše Općine, održano je niz vrlo uspješnih kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija. Športska ribolovna udruga Šaran u Vezišću je organizirala Kup Općine Križ u lovu ribe na plovak, Lovačko društvo Vidra u Lovačkom domu u Donjem Prnjarovcu organiziralo je još jedan vrlo uspješan Kup Općine Križ u gađanju glinenih golubova. Od sportskih natjecanja i ove godine održan je 13. memorijalni muški rukometni turnir Josip Dominkuš u organizaciji rukometnog kluba Sloga Novoselec te ženski rukometni turnir Trnina 2013. u organizaciji ženskog rukometnog kluba Trnina Križ. Atraktivno i vrlo posječeno natjecanje bilo ono u organizaciji Paintball kluba Vrban u Donjem Prnjarovcu, a riječ je o turniru Hrvatske Scenario Paintball lige (3. Kolo) pod nazivom Bitka za Moslavinu“.

I ove godine u Galeriji Križ, povodom Dana Općine održane su dvije izložbe i to izložba akademskog slikara Franje Matešina te izložba Stephana Lupina pod nazivom Lupinizam. Lupinova izložba svojevrsna je ekskluziva u Hrvatskoj. Naime predstavljena su djela koja hrvatska publika još nije vidjela a koja se rade u radioni tvrtke PRO-MED iz Novoselca, vlasnika Pleše Branimira, koji je i zaslužan za Lupinovo predstavljanje u Galeriji Križ.

U subotu, 14. rujna, na sam dan Općine Križ, održana je glavna i najmasovnija manifestacija, 16. Festival slastica Kriški oblizeki.

Naša slatka manifestacija i ove se godine odvila pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Općine Križ, a u organizaciji općinske Turističke zajednice i DND-a Vladimir Nazor Križ. Velika podrška u vidu sponzorstva pružena je od strane INA-Industrija nafte d.d. Zagreb, Zvijezde d.d. Zagreb, Elektrocentra Petek d.o.o. Ivanić-Grad,  Proplastike d.o.o. Samobor, Kapitel d.o.o. Ivanić-Grad, Končara d.d. Zagreb te brojnih drugih sponzora kojima se zahvaljujemo što su svojom donacijom pripomogli realizaciji ove manifestacije, te medijskim pokroviteljima Obiteljskom radiju Ivanić i internetskom magazinu Oblizeki.

Gost festivala slastica bio je izaslanik Župana Zagrebačke županije Josip Kraljičković, te kuma ovogodišnjeg Festrivala Edita Misirić, koja je zajedno s Općinskim načelnikom Općine Križ Markom Magdićem otvorila 16. Festival slastica na kojem je ove godine ocjenjivano 154 slastice.
Već 16. godinu za redom, bezuvjetnu pomoć daje nam književnica i novinarka te oduvijek predsjednica ocjenjivačkog žirija Božica Brkan. Ove je godine žiri ocjenjivao slastice u sastavu Božica Brkan, Ivana Posavec Krivec i Haris Salčinović.

Nagrade je dobilo 10 najbolje ocjenjenih natjecatelja. Prvo mjesto osvojila je bezglutenska pita od jabuka Diane Korman, drugo mjesto osvojila je pita med, griz, jagode Maje Lajpold, treće mjesto osvojila je Marija Radošević s pužićima od marelica, četvrto mjesto pripalo je vijencu s lješnjacima Martine Gorčan, napetom mjestu su kifle od ulja Nevenke Čukelj, Kruške u tijestu Maje Posavec osvojile su šesto mjesto, sedmi su starinjski vanjkuši Slaveka Trčaka, osme su kiflice Paule Vuksan, deveto mjesto osvojila je Bakina pomazanka Snježane Štibrić, a na desetom je mjestu kitenkes Marijana Glavaša. Također je dodijeljena nagrada za kreativnost Nikolini Horvat Rabuzin i to za prekrasnu kreaciju od medenjaka inspiriranu Milkom Trninom. Nagradu Laureat Mira Todorić i nagradu Turističke Zajednice Općine Križ osvojila je Rozalija Kurjaković iz Zagreba koja je svojim radovima i izgledom i okusom osvojila žiri.

Najstarija sudionica ovogodišnjeg festivala slastica je devedesetogodišnja Ana Zajec, a najmlađi su natjecatelji bili djeca Dječjeg vrtića Križ koja su za svoje medenjake dobila posebnu nagradu i pohvalu žirija.

Festival slastica i ove je godine posjetio velik broj posjetitelja koji su tijekom dana mogli uživati u raznolikoj ponudi obrtnika i OPG-a na Sajmu obrta i rukotvorina, prezentaciji povodom Svjetskog dana prve pomoći u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Ivanić-Grad, izložbi cvijeća udruge Ženske ruke ili nastupu zbora Udruge umirovljenika Općine Križ i Limene glazbe DVD-a Križ. Bogat je bio i folklorni program. Križanima se po prvi put predstavila Udruga Riznica Moslavine i to revijom narodnih nošnji na kojoj je posjetiteljima predstavljeno oko 30 originalnih nošnji. Kud Graničar iz Križa ponovno je okupio oko 250 djece na dječjem folklornom festivalu Kolo sreće. Amatersko kazalište Josip Badalić upriličilo je starinsko pečenje domaćeg pekmeza u kotlu te već tradicionalnu kostimiranu promenadu. Večernji program upotpunio je nastup Franz Majer benda te Teške industrije.

Prilika je ovo da se zahvali svim volonterima, udrugama i pojedincima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli organizaciji manifestacija u sklopu obilježavanja Dana Općine Križ.

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KRIŽ

[nggallery id=275]

IZLOŽBA FOTO VIDEO KLUBA 35 mm – U OGLEDALU

[nggallery id=271]

IZLOŽBA STEPHANA LUPINA

[nggallery id=272]

IZLOŽBA FRANJE MATEŠINA

[nggallery id=273]

RUKOMETNI TURNIR ŽRK TRNINA KRIŽ

[nggallery id=274]

PAINTBALL U DONJEM PRNJAROVCU

[nggallery id=279]

DJEČJI FOLKOLORNI FESTIVAL KOLO SREĆE

[nggallery id=277]

REVIJA NARODNIH NOŠNJI UDRUGE RIZNICA MOSLAVINE

[nggallery id=276]

16. FESTIVAL SLASTICA KRIŠKI OBLIZEKI

[nggallery id=278]

AMATERSKO KAZALIŠTE JOSIP BADALIĆ KRIŽ

[nggallery id=281]

SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI

[nggallery id=287]

RAZNO

[nggallery id=282]

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content