– Plaketa Milke Trnine ove godine dodijeljena Dubravki Šeparović Mušović

Općina Križ i danas s ponosom obilježava rođendan Milke Trnine, hrvatske sopranistice i operne dive svjetskih pozornica. Milka, pravim imenom Katarina, kći mlinara Tone i Franjice Trnine rođena je 19. prosinca 1863. u Doljnjem Sipu, mlinarskom otočiću kraj Vezišća. I danas je Općina Križ položila cvijeće ispred njene biste u rodnom Vezišću. Iako ove godine zbog pandemije neće biti tradicionalnog božićnog koncerta koji se upravo Trnini u čast svake godine održava u Vezišću u suradnji s Operom Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, Općinsko je vijeće općine Križ na svojoj 34. sjednici održanoj 14. prosinca 2020. godine ipak donijelo Odluku o dodjeli  Plakete Milke Trnine koju Općina Križ dodjeljuje kao posebno počasno priznanje za zahvalnost i istaknuti doprinos promicanju kulturne ostavštine imena i djela Milke Trnine u Hrvatskoj i svijetu.

Temeljem Javnog poziva za dodjelu Plakete Milke Trnine, ove godine Plaketu Milke Trnine dobiva mezzosopranistica i prvakinja opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Šeparović Mušović. Ova osebujna operna umjetnica nastupila je na Božićnom koncertu 2019 godine u prigodi kojeg se tradicionalno i dodjeljuje Plaketa, no ove godine zbog pandemije virusa Covid-19, Plaketa Milka Trnina biti će dobitnici dostojno i javno uručena prvom prigodom kada to budu dozvoljavale epidemiološke mjere.

Dubravka Šeparović Mušović danas briljira u operi “Carmen” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a vjernu publiku u Općini Križ osvojila je još 2013. godine  tijekom obilježavanja 150. obljetnice rođenja Milke Trnine, svojim nastupima u Križu, Zagrebu, Dubrovniku i Beču, čime je zasigurno pridonijela dignitetu te velike obljetnice. Dubravka Šeparović Mušović je nacionalna operna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, odlukom Ministarstva Kulture od 01.03.2016. godine.

Uz sve operne premijere i predstave u kojima je sudjelovala u svojoj matičnoj kući, u Operi HNK u Zagrebu, Dubravka Šeparović Mušović potvrdila se tako kao danas jedna od najuglednijih opernih i koncertnih pjevačica.

Izvor: www.dubravka-musovic.com

Iz biografije… autor dr. Zdenka Weber­

U 2013. godini u kojoj je bila obilježena 150. obljetnica rođenja velike hrvatske sopranistice Milke Trnine posebno je svojim nastupima u Zagrebu, Dubrovniku i Križu dignitetu te proslave doprinosila Dubravka Šeparović Mušović. Na kraju godine, na Božićnom koncertu u Atriju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, proslavila se sjajnim izvedbama ciklusa Memorie Frane Paraća i Mahlerovih Rückertlieder uz Cantus ansambl pod ravnanjem Berislava Šipuša. Uz sve operne premijere i predstave u kojima je sudjelovala u svojoj matičnoj kući, u Operi HNK u Zagrebu, Dubravka Šeparović Mušović potvrdila se tako kao danas jedna od najuglednijih opernih i koncertnih pjevačica i postala nedvojbenom miljenicom zagrebačke publike. Mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović završila je studij arhitekture 1993. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, ali ljubav prema glazbi bila je jača i ona je 1998. godine diplomirala solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Snježane Bujanović Stanislav. Tijekom studija istakla se kao Madame Flora u operi Medium Gian Carla Menottija, koja je bila izvedba u suradnji Muzičke Akademije i Kazališta Kerempuh. Godine 1999. privukla je pozornost u ulozi Cezara u operi Julije Cezar G. F. Händela u produkciji «Vero« u suradnji s Dunjom Vejzović na Zagrebačkim ljetnim večerima. U Karlovym Varyma 1999. osvojila je drugu nagradu i nagradu praške Državne opere, što joj je otvorilo vrata za operni debi u ulozi Carmen u Pragu 2000. godine. Slijedio je poziv za Amneris u Brnu 2002. godine. U međuvremenu, 2001. godine, postala je članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Prva uloga na zagrebačkoj opernoj pozornici bila je Zitta u Puccinijevom Gianni Schicchiu, slijedila je Marina u Borisu Godunovu M. P. Musorgskog i uloga Romea u operi Capuleti e i Montecchi Vincenza Bellinija. Ulogom Elettre u Mozartovom Idomeneu 2003. označena je kao pjevačica sa smislom za neobična režijska rješenja. Te je godine nagrađena Nagradom “Marijana Radev” i Nagradom hrvatskog glumišta. Nadovezali su se nastupi u ulogama Amneris, Eboli i Charlotte, a iste 2003. godine gostovala je s Janačekovim divadlom iz Brna kao Amneris i Carmen na njihovoj japanskoj turneji. Ulogu Amneris ostvarila je u Ljubljani 2004. godine. Od 2005. do 2010. godine redovito je gostovala u njemačkom gradu Saarbrückenu i nastupala u ulogama Eboli, Adalgise, Begbick (Uspon i pad grada Mahagonija Kurta Weilla), te kao Fricka u Wagnerovom Rajninom zlatu, zatim Santuzza, Judit u Bartókovom Dvorcu modrobradog i nezaobilazna Carmen.
Na 10. Antikenfestspiel u Trieru (2007.) u otvorenom amfiteatru, predstavila se kao Dalila u operi Samson i Dalila Camillea Saint-Saënsa , koju je 2009. godine ponovno pjevala u St. Galenu na Ljetnom festivalu. Opera u Grazu angažirala je Dubravku Šeparović Mušović u ulozi Ježibabe u Rusalki Antonína Dvořáka koju je režirao proslavljeni Stefan Herheim. Uslijedio je i poziv za premijeru Rusalke (na njemačkom) u Volksoperi u Beču 2010., koju je pjevala i u sezonama 2011. i 2012. godine. U Klagenfurtu se predstavila kao Amneris u režiji Torstena Fischera (2010.) i u sedam izvedbi Mahlerove Druge simfonije. U ljetu 2010. gostovala je u Peking gdje je u prvoj kineskoj izvedbi Salome Dubrovkinja po rođenju i Zagrepčanka po mjestu života i rada ugledna Richarda Straussa nastupila u ulozi Herodias. U međuvremenu, u Zagrebu se nižu Carmen, Santuzza, Mère Marie, te Kundry (2011.) i Ortrud ( 2013.).
Upravo je jedinstvenom kreacijom Wagnerove Kundry iz Parsifala osvojila žirije i pripale su joj nagrade “Tito Strozzi”, “Marijana Radev” i Nagrada grada Zagreba. Za nastup na Riječkim ljetnim večerima s proslavljenim tenorom Joséom Curom primila je strukovnu nagradu «Milka Trnina» Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Nastupi u rodnom Dubrovniku, na Dubrovačkim ljetnim igrama, ovjenčani su Nagradom “Orlando” čak dva puta, prvo 2000. godine.za intepretaciju Brahmsovih djela, a drugi put 2013., za koncert «Hommage à Milka Trnina» kojim je uveličala proslavu 150. obljetnice rođenja slavne hrvatske sopranistice. Odlikovanje «Danica Hrvatska s likom Marka Marulića», uručio joj je predsjednik Ivo Josipović za visoka dostignuća u kulturi 9.listopada 2013. godine. Uz sjajne operne kreacije gaji umjetnica i koncertni izričaj s naglaskom na djela Gustava Mahlera (Dječakov čarobni rog, Pjesma o zemlji, Rückertlieder, Druga simfonija), a Berliozov ciklus Ljetne noći izvela je uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Nade Matošević. Sa slavnim njemačkim tenorom Jonasom Kaufmannom pjevala je u koncertnoj izvedbi Wagnerove Rienzi s dirigentom Siegfriedom Kühlerom u Saarbrückenu (2006.), a u koncertnoj izvedbi Samsona i Dalile s Marcom Soustrom pjevala je uz Luksemburšku filharmoniju 2007. u Luxemburgu.
Od inozemnih uspjeha valja još navesti izvedbe Beethovenove Devete simfonije na Proljetnom festivalu u Pragu i Brnu s Liborom Pešekom, Verdijeva Requiema u Heidelbergu, Mahlerove Druge simfonije na Festivalu u Wrozławu s Jacekom Paspszykom i Schönbergovih Gurrelieder na Beethovenovom festivalu u Bonnu sa Stefaonom Blunierom. Bilo je još nastupa u inozemstvu, a brojne koncertne izvedbe u Hrvatskoj nije niti moguće pojedinačno nabrojiti.

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content