Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad, poziva na izložbu tradicijskog rukotvorstva i starih obrta
IVANIĆ-GRAD – DONJA STUBICA „ZAJEDNIČKA PRIČA O LANU I  TKANJU“ koja će se održati dana 27.09.2013. u 11 sati u Domu kulture Ivanić-Grad, a povodom obilježavanja Dana Europske baštine.

Dani europske baštine zajednička su akcija Vijeća Europe i Europske komisije, koja pod sloganom »Europa, zajednička baština« okuplja različita kulturna događanja. Posebna pozornost pridaje se lokalnim vještinama i tradicijama, te graditeljskoj i umjetničkoj baštini.
Ministarstvo kulture i brojne kulturne institucije diljem Hrvatske pripremaju bogat program obilježavanja ovogodišnjih Dana europske baštine.

Dani europske baštine 2013. službeno počinju 30. kolovoza u Erevanu u Armeniji koja trenutačno predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe. Manifestacija je pokrenuta 1985. godine, a od 1999. godine organizira se kao zajednička inicijativa Europske komisije i Vijeća Europe. Na kulturnim događanjima, koja se organiziraju tijekom jednomjesečne proslave, prikazuju se lokalne vještine i tradicije, arhitektura i umjetnost te se promiče uzajamno razumijevanje među građanima Europe. U Hrvatskoj je obilježavanje započelo 1995. godine proglašenjem sela Krapje zaštićenim selom tradicijskog graditeljstva u Parku prirode Lonjsko polje.
Program obilježavanja u Ivanić-Gradu 2013. godine

Ivanićgradsko područje bogato je kulturnom i povijesnom baštinom koja je i sastavni dio europske baštine. Bogatstvo i raznovrsnost povijesne građe tradicijskog graditeljstva, znamenitih građana, etnografske ostavštine, starih obrta, zanata i vještina nadilazi zavičajne okvire i zaslužuje javno predstavljanje. Na tragu bogate etnografske tradicije posavsko moslavačkog kraja i posebno starih zanata i vještina tekstilnog rukotvorstva kao na primjer uzgoj i prerada lana i tkanja na tkalačkom stanu, čija je revitalizacija započela projektom Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić – Gradu na inicijativu Lady Jadranke Njerš Beresford  Peirs iz Londona voditeljice „The Intenational Trust for Croatian Monuments“ , 1997 godine  pobudila veliki interes hrvatske i dijela europske javnosti. Stoga je razumljivo da   ovaj program predstavljamo  u sklopu Dana europske kulturne baštine. Višegodišnji projekt Lan i tkanje POU Ivanić Grad uspješno svjedoči o europskoj utemeljenosti i kulturnoj komunikaciji jednog lokalnog projekta .

Program  „Izložba tekstilnog rukotvorstva Ivanić – Grad 2013. godine Zagrebačke županije,  po prvi puta jest i sastavni dio Dana europske kulturne baštine u našem gradu i sadržajno obuhvaća nekoliko kulturnih, etnografskih i fotodokumentacijskih cjelina, s naglaskom na Lan i tkanje i suradnju sa općinom Donja Stubica u kojoj djeluje uspješna udruga Stubička baština koja njeguje očuvanje starih zanata i vještina i odnedavno tkalačke radionice i prvo sijanje polja lana. Uz bogatu povijesnu i kulturnu baštinu donjostubičkog kraja poveznica Ivanić Grada i Donje Stubice je i znamenita osoba Rudolf Perešin, pilot vitez domovinskog rata koji je rođen u Donjoj Stubici, a odrastao u Ivanić Gradu. Povezivanje i razmjena iskustava na očuvanju kulturnih baština Ivanić Grada i Donje Stubice je i sastavni dio ovogodišnjeg programa Dana europske baštine pod sloganom „Europa – zajednička baština“ na okupljanju lokalnih vještina i tradicija.

Osim predstavljanja lana i tkanja (radionice i izložbe), program sadrži i tradicijsko tekstilno rukotvorstvo, stare zanate i obrte, tradicijsko graditeljstvo s naglaskom na povezivanje i isprepletenost svih cjelina u očuvanju sjećanja na tradicijski život u zavičaju.

Program:
27.09. /petak/ 2013. od 10 do 17 sati, Dom Kulture Ivanić-Grad
•    radionicu i izložbu „Lan i tkalačka radionica“, POU Ivanic-Grad
•    obrt tkanja i rukotvorstva Nevenke Radočaj, Pos. Bregi
•    izložbe i radionice tekstilnog rukotvorstva „Stubička baština“, Donja Stubica
•    udruge „Ženske ruke“, Križ
•    restauratorske radionice Mirjane Pavetić, Križ
•    radionice rukotvorina Snježane Trčak, Novoselec
•    modni studio Kolaković, Novoselec
•    opančarstvo Kruh Vuk, Ivanić-Grad
•    lončarstvo iz Donje Stubice
•    košaraštvo iz  Gornje Stubice
•    izložba i radionica licitarstva Milek, Bedenica
•    radionica i izložba drvoreza Mihajla Bajsera, Dubrava
•    Konzervatorski odjel tekstila Ministarstva kulture RH iz Zagreba
•    izložba fotografija  tradicijskog graditeljstva na području Grada Ivanić-Grada iz zbirke
Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad.

Razgledavanje obrtničkih radionica u tradicijskom čardaku pored SB Naftalan /12-15 sati/. Uz radionicu prerade lana i postolarsku, može se vidjeti i ostali postav čardaka. /Udruga Prijatelji baštine/

01.10. /utorak/ 2013. u 19 sati u Domu kulture Ivanić-Grad
otvorenje izložbe fotografija Zdenka Vanjeka  „Ivanićgradska priča“ (Volim Ivanić)

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content