FESTIVAL SLASTICA KRIŠKI OBLIZEKI

DATUM ODRŽAVANJA: RUJAN 2016.

 SADRŽAJ: Ljubitelji slatkog iz Zagrebačke županije, ali i šire, svakog rujna s velikim nestrpljenjem iščekuju otvorenje ovog festivala koji je zakoračio u treće desetljeće svog postojanja. Raduje nas izbor najraznolikijih slastica, od onih tradicionalnih bakinih koji bude nostalgiju već nakon prvog zalogaja, do originalnih suvremenijih receptura koje nemamo priliku svakodnevno kušati…

Brand Kriški oblizeki predstavlja izložbu, festival slastica, najstariju slatku gastronomsku manifestaciju u Hrvatskoj. Kriški oblizeki tradicionalno se održavaju pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, a u organizaciji volontera udruge za djecu Društvo naša djeca Vladimir Nazor Križ.

Tijekom godina, od prodajne izložbe doniranih slastica, manifestacija je obogaćena novim sadržajima, sajmom, radionicama, zabavnim programom i što je najvažnije nizom iznenađenja za sve sudionike i posjetitelje.

Izložba i dalje ostaje humanitarna, koncipirana na natjecateljskom karakteru, u 4 kategorije (torte, kolači s kremom, čajni kolači, starinski slatki ili slani kolači), a pravo sudjelovanja ostvaruju svi pojedinci koji ispeku i poklone slasticu, te na priloženom obrascu dostave recept. Sve donirane slastice prodaju se na samoj izložbi.

SUSRET LIMENIH GLAZBI

DATUM ODRŽAVANJA: SVIBANJ

 SADRŽAJ: Limena glazba DVD-a Križ ponosna je na gotovo 90 godina postojanja i neprekidnog rada. Svoju ljubav prema limenoj glazbi prezentiraju Susretima limenih glazbi u Križu kojima promoviraju popularnu puhačku glazbu svojim sumještanima, prijateljima, gostima, posjetiteljima, a osobito djeci.

Na Susretima nastupa do 6 limenih glazbi i to iz cijele Hrvatske te se predstavljaju tradicionalnim i modernim skladbama u izvedbi puhačkog orkestra. Nakon svečanog mimohoda centrom Križa, koncert se održava na ljetnoj pozornici u Križu ili u slučaju lošeg vremena u Domu kulture Josip Badalić.

SVEĆANI BOŽIĆNI KONCERT U VEZIŠĆU MILKI TRNINI U ČAST

DATUM ODRŽAVANJA: SREDINA PROSINCA

 SADRŽAJ: Tradicionalni Božićni koncert povodom rođenja velike Operne dive Milke Trnine svake se godine 18. prosinca na dan njena rođenja, održava u njenom rodnom Vezišću u Općini Križ. Preko trideset godina Općina Križ i mještani Vezišća njeguju tradiciju Božićnog koncerta koji se organizira u suradnji s Operom HNK iz Zagreba.

Uz koncert, već četiri godine za redom dodjeljuje se i Plaketa Milke Trnine kao posebno počasno priznanje za zahvalnost i istaknuti doprinos promicanju kulturne ostavštine imena i djela Milke Trnine u Hrvatskoj i svijetu.

DAN OPĆINE KRIŽ 14. RUJAN

DATUM ODRŽAVANJA: ZADNJI VIKEND U KOLOVOZU

 

SADRŽAJ: Svake godine povodom Dana Općine Križ i to zadnji vikend u kolovozu, priprema se bogat sportski, kulturno umjetnički i zabavni program u kojem sudjeluje velik broj udruga s područja Općine Križ, a koje tom prigodom posjetiteljima predstavljaju svoj rad.

Pronađe tu svatko ponešto zanimljivo, od rukometnih, stolnoteniskih, ribolovnih natjecanja do motocross partya i koncerta zabavnih izvođača. Tih dana održavaju se Međunarodni susreti starodobnih vozila i Državno prvenstvo za motocikle te izložba starodobnih vozila. Višednevni program Dana Općine Križ obuhvaća robotičke radionice za djecu i odrasle Robotičko-informatičkog kluba Križ kao i natjecanje CB Radio klubova u organizaciji CB Radio kluba Križ.

Foto video klub 35 mm iz Križa tradicionalno priprema izložbu. U parku je za najmlađe postavljen zabavni park, a za sve ostale Sajam obrta i rukotvorina. Bogat program na pozornici u centru Križa obuhvaća nastupe zborova, Limene glazbe DVD-a Križ, a održava se i dječji folklorni susret „Kolo sreće” u organizaciji KUD-a Graničar te ostali zabavni sadržaji.

Večer svojim nastupom upotpunjuju razne vokalne skupine i popularni glazbeni sastavi čiji koncerti traju do duboko u noć kao i zabava uz bogatu gastronomsku ponudu, za sve goste i posjetitelje.

LIPANJSKI SUSRETI MILKE TRNINE U VEZIŠĆU

DATUM ODRŽAVANJA: TREĆI VIKEND U LIPNJU

SADRŽAJ: Svake godine, već više od 30 godina, tradicionalno u čast Milki Trnini njezino rodno selo Vezišće oživljava u duženjima zborova, KUD-ova, djece i mladeži KUD-ova, te dobitnika nagrade Milka Trnina. Krajem lipnja na otvorenom se održavaju Lipanjski susreti Milke Trnine u Vezišću.

Za turizam Općine Križ, a tako i Zagrebačke županije od značaja je ovaj ljetni događaj koji je osmišljen 1983. godine uz obljetnicu 120. godišnjice rođenja Milke Trnine. Od tada, posljednje subote u mjesecu lipnju, u Vezišću se okupljaju zborovi i  KUD-ovi iz cijele Hrvatske, s posebnim osvrtom na rad djece i mladih. Lipanjski susreti su festival  narodnog i glazbenog stvaralaštva te vokalno, glazbeno i vizualno bogatstvo, u nošnjama i koreografijama starih plesova i običaja.

Na Lipanjskim susretima druže se, plešu, pjevaju, razmjenjuju iskustva zborovi i KUD-ovi cijele Hrvatske, od Vukovara do Like i Varaždina. Početak susreta uvijek je mimohod učesnika koje predvodi Limena glazba DVD-a Križ. Iza mimohoda učesnici se predstavljaju svojim programom na ljetnoj pozornici Društvenog doma. Nakon programa slijedi druženje uz zajedničku večeru, zabavu, veselje, razmjenu iskustava i dogovore za sljedeća druženja.

BADALIĆEVI DANI

DATUM ODRŽAVANJA: POČETAK LIPNJA

 

SADRŽAJ: Početkom lipnja svake godine, vezano uz datum rođenja Josipa Badalića, Općina Križ u suradnji s knjižnicom Križ te Filozofskim fakultetom u Zagrebu, održava manifestaciju kulturnu manifestaciju Badalićevi dani. Tom prigodom dodjeljuje se Plaketa Josip Badalić najboljem studentu rusistike s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Tragom naših istaknutih sugrađana Milke Trnine i Josipa Badalića, želja je Općine Križ educirati, zabaviti, zaintrigirati  i animirati mlade za rad u kulturi i umjetnosti. Tijekom 27 godina održavanja ove manifestacije pratimo rad katedre za ruski jezik i književnost, rad profesora i uspjeh dobitnika Plakete koji opravdavaju svoju visoku studentsku reputaciju nastavkom svog znanstvenog rada.

Naš je cilj promovirati velikane našeg kraja: Josipa Badalića i Milku Trninu kao osobe, umjetnike, kozmopolite i domoljube potekle iz Moslavine, koji su na osobit način obogatili našu Općinu,  Županiju, Hrvatsku i Europu novim vrijednostima na čvrstim temeljima visokih umjetničkih, kulturnih i etičkih načela po kojima su živjeli.

Već gotovo tri desetljeća, suradnici u očuvanju uspomene na profesora Badalića su nam predstavnici katedra Filozofskog fakulteta u Zagrebu kojih se dotiče Badalićev rad; ruski jezik, ruska književnost, komparatistika, bibliotekarstvo, hrvatski jezik i književnost. Vodiči i prvi suradnici u procesu donošenja Odluke o dodjeli Plakete Josip Badalić, koju na prijedlog Filozofskog fakulteta u Zagrebu donosi Općinsko vijeće Općine Križ, su nam profesori sa kojima surađujemo dugi niz godina, a to su: Željka Fink Arsovski, Josip Užarević, Magdalena Medarić, Irina Mironova i drugi.

Skip to content