DATUM ODRŽAVANJA: TREĆI VIKEND U LIPNJU

 

SADRŽAJ: Svake godine, već više od 30 godina, tradicionalno u čast Milki Trnini njezino rodno selo Vezišće oživljava u duženjima zborova, KUD-ova, djece i mladeži KUD-ova, te dobitnika nagrade Milka Trnina. Krajem lipnja na otvorenom se održavaju Lipanjski susreti Milke Trnine u Vezišću.

Za turizam Općine Križ, a tako i Zagrebačke županije od značaja je ovaj ljetni događaj koji je osmišljen 1983. godine uz obljetnicu 120. godišnjice rođenja Milke Trnine. Od tada, posljednje subote u mjesecu lipnju, u Vezišću se okupljaju zborovi i  KUD-ovi iz cijele Hrvatske, s posebnim osvrtom na rad djece i mladih. Lipanjski susreti su festival  narodnog i glazbenog stvaralaštva te vokalno, glazbeno i vizualno bogatstvo, u nošnjama i koreografijama starih plesova i običaja.

Na Lipanjskim susretima druže se, plešu, pjevaju, razmjenjuju iskustva zborovi i KUD-ovi cijele Hrvatske, od Vukovara do Like i Varaždina. Početak susreta uvijek je mimohod učesnika koje predvodi Limena glazba DVD-a Križ. Iza mimohoda učesnici se predstavljaju svojim programom na ljetnoj pozornici Društvenog doma. Nakon programa slijedi druženje uz zajedničku večeru, zabavu, veselje, razmjenu iskustava i dogovore za sljedeća druženja.

Skip to content