Dječji vrtić Križ, objekt Križ i Novoselec prigodnim aktivnostima, tijekom cijelog ovog tjedna, obilježili su Dan planeta Zemlje, a danas im se u njihovim aktivnostima pridružio i Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić. Načelnik je s djecom iz skupine Vjeverić i Žirići u parku u Križu posadio tri sadnice lijeske kako bi vjevericama koje stanuju u parku stvorili dom i osigurali hranu.

U Dječjem vrtiću, objektu Novoselec djeca su od Gorane Derežić učila o ljekovitom i eteričnom bilju. Inženjer šumarstva Filip Šneler iz šumarije Popovača, djeci starijih skupina pričao je o važnosti kukaca u biljnom svijetu i pokazao insektarij. Uz pomoć Općinskog načelnika Marka Magdića, djeca su zasadila biljke iz arboretuma gospodina Šnelera kao i ukrasno bilje koje je donirao Dario Montag.

Dan Planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen program za promicanje održivog razvoja. U Hrvatskoj se ovaj dan organizirano obilježava od 1990. godine.

Želja je ovim danom skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji. Naglim razvojem industrije i porastom potrebe za energijom dolazi do otpuštanja velikih količina otrovnih tvari u atmosferu i povećanog iskorištavanja fosilnih goriva. Također, želi se potaknuti ljude da ponovno uspostave kontakt s prirodom i postanu svjesni ekološke krize.

Upravo uoči Dana Planeta Zemlje, Općina Križ u suradnji s Poduzetničkom zonom  Križ d.o.o. Križ pokrenula je akciju čišćenja divljeg odlagališta u Johovcu pokraj autoceste. Riječ je o lokaciji divljeg odlagališta na čiju sanaciju Općina Križ svake godine troši oko 10.000,00 kuna.

Kako biste i vi pridonijeli očuvanju planeta Zemlje pravilno zbrinjavajte i reciklirajte otpad.
–    Staklo je materijal koji se u potpunosti može reciklirati, a da bi staklena boca bačena u prirodu nestala potrebno je 4000 godina. Stoga, staklene boce odlažite u posebno označene kontejnere.
–    Papire odlažite u posebne kontejnere jer ćete tako pridonijeti čuvanju šuma i zaštiti okoliša.
–    Baterije sadrže teške metale koji zagađuju okoliš. Također, i za njih postoje posebni kontejneri u koje se trebaju odlagati.
–    Za razgradnju plastičnih boca u prirodi potrebne su stotine godina. Njih možete odložiti u posebne kontejnere ili ih vratiti u trgovine koje nude tu mogućnost uz povratnu naknadu.
–    Racionalno koristite vodu.
–    Štedite energiju, gasite sva svjetla koja vam ne trebaju te kućanske aparate.

 

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content