Jedan od uskrsnih običaja kojeg baštinimo je običaj bojenja pisanice, a upravo su pisanice bile u fokusu izložbe „Ovo jaje s ljubavlju se daje“ koju su članice Udruge Ženske ruke pripremile povodom najvećeg  kršćanskog blagdana, Uskrsa.

-Najljepši blagdan dolazi u proljeće, a to nije slučajno, jer to ima svoju povijest i običaje koje prakticiramo. Svi uskrsne blagdane pamtimo po pisanicama. Ime izložbe odabrali smo iz jednog tradicionalnog običaja- tucanja jaja na sam Uskrs, gdje je onaj koji bi na kraju imao cijelo jaje, to jaje poklonio posebnoj osobi uz riječi „ovo jaje s ljubavlju se daje“- otkrila je predsjednica Udruge Ženske ruke Ivka Crnogaj.

Izložbu u Galeriji Križ proteklog petka 12. travnja 2019. godine otvorio je zamjenik načelnika Općine Križ Zlatko Hrastić.

– Važno je da održavamo našu istinsku ljubav koju osjećamo u danima koji nam slijede, a to su dani kada se dariva i prašta- poručio je zamjenik Hrastić.

Uz pisanice od recikliranog tekstila u nježnim pastelnim bojama proljeća, na izložbi su neizostavni i proljetni vjenčići, te niz drugih simbola Uskrsa kao što su zečići, pilići s kokicama, leptirići, bubamare i ptičice.

 

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content