Što prije prijavite svoju ekipu na Kotlovinafest 2018., natjecanje u spravljanju kotlovine koje se po drugi put održava u Općini Križ u sklopu obilježavanja Dana Općine Križ. Protekle godine na prvom Kotlovinafestu sudjelovalo je 17 ekipa i odlično smo se zabavili, ali i uspjeli promicati i očuvati gastronomsku tradiciju našeg kraja.

Natjecanje se ove godine održava u nedjelju 26.08.2018. godine s početkom od 10:00 sati u parku u Križu. Nakon ocjenjivanja spravljenih kotlovina, koje se predviđa od 12 do 12:30 sati, slijedi degustacija istih uz dobrovoljni prilog za Župni Caritas Župe Uzvišenja Sv. Križa Križ. Naime sav prikupljeni dobrovoljni prilog od degustacije kotlovine Župni Caritas utrošiti će za kupnju školskog pribora djeci u socijalnoj potrebi Općine Križ.

Za sudjelovanje na Kotlovinafestu potrebno je prijaviti ekipu na adresu elektroničke pošte info@opcina-kriz.hr i to najkasnije do 10.08.2018. godine. Prijavnica u prilogu.

PRIJAVNICA 2018

Ekipe koje se sastoje najviše od četiri člana same osiguravaju sve namirnice za spravljanje kotlovine s time da organizatoru pri dolasku na Kotlovinafest moraju predočiti račun od mesa od kojeg se spravlja kotlovina.

Općina Križ svakoj ekipi osigurava štand za kuhanje, okrjepu, poklon svim sudionicima te bogate nagrade za prva tri mjesta. Svaka ekipa po završetku kuhanja mora osigurati 10 porcija za Župni Caritas.

Kotlovinu ocjenjuje žiri u sastavu: Drago Kezele – predsjednik žirija i predstavnik Seoskog turizma Kezele odnosno obitelji s najstarijom tradicijom spravljanja kotlovine u ovom kraju, Đurđica Zubatović sudionica poznatog kulinarskog tv-showa te Marijan Vukošić, izučeni kuhar.

Žiri ocjenjuje i bira tri najbolje kotlovine, a uz to organizator dodjeljuje i dvije posebne nagrade iznenađenja. Kotlovinu svaka ekipa radi po vlastitom receptu s prilozima po želji, a žiri će jednako ocijeniti sve recepte i načine pripreme mesa i priloga. Ocjenjuju se okus, struktura i opći dojam.

Dodatne informacije možete dobiti i na broj telefona: 091 2824 511 (Maja) ili 091 2824 517 (Sandra)

I ove godine obećajmo dobru i slasnu zabavu stoga što prije prijavite svoju ekipu ili samo dođite i uživajte!

Sponzori Kotlovinafesta: Općina Križ, Seoski turizam Kezele i Caffe bar Mali pub Križ

O KOTLOVINI:

Kotlovina je jelo središnje Hrvatske, a izvorno se zove sajmišno pečenje koje se radi od svih dijelova svinjskog mesa koje se priprema na velikom kovanom tanjuru s udubinom u sredini u kojoj se skupljaju sokovi mesa i umaka za podlijevanje koji sadrži vodu i slatku crvenu papriku. Na taj način meso sačuva sve izvorne sokove te se u isto vrijeme peče i kuha u soku da omekša.

U našim krajevima kotlovina se tradicionalno pripremala na sajmovima i raznim proslavama. To je vrijeme 19. stoljeća i zlatnog razdoblja obrtništva u Ivanić-Gradu i Samoboru čiji su pečenjari pripremali sajamsko pečenje na kovanim pečenjarskim tanjurima putujući po sajmovima u Velikoj Gorici, Popovači, Čazmi, Sisku i Ivanić-Gradu. Sajamsko pečenje, kotlovina, pripremala se od svinjskog mesa na svinjskoj masti, posoljeno, zaliveno vodom i slatkom crvenom paprikom. Kasnije se dodaju kobasice, češnjovke, a zimi i krvavica. Ovo  pečenje postaje zanimljivo i kao obiteljska poslastica pa 1980.-tih godina počinje izrada malih kotlova i tanjura, a neki vikend pečenjari uz svinjetinu, osim kobasica dodaju i piletinu, luk, papriku, paradajz, grah i krumpir te gljive. Meso se osim vode i paprike počinje podlijevati i vinom te sajamsko pečenje dobiva novo ime kotlo-vina, kao jelo spravljeno u kotlu i podlijevano vinom. Sustavnim dodavanjem raznih namirnica pečenje postaje gastronomski bogatije okusima i mirisima (mesa i povrća) u sokovima koji se međusobno sljubljuju u moćan gastronomski doživljaj.

PROPOZICIJE 2018

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content