Nakon dvije godine stanke uzrokovane pandemijom, Vezišćem se sinoć ponovno moglo čuti zvuci opere. Svečani božićni koncert tradicionalno je održan u suradnji s Operom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a osim solista koji su nastupali, koncertu je nazočila i vršiteljica dužnosti ravnatelja Opere HNK Željka Barišić Pulig. Ova suradnja Općine Križ, Opere HNK, Mjesnog odbora Vezišće i Mješovitog zbora Milka Trnina zajedno s Udrugom poklonika Milke Trnine rezultat je dugogodišnjeg truda da se očuva uspomena na našu slavnu sugrađanku, veliku opernu divu Milku Trninu. Svake godine uoči rođendana Milke Trnine, rođene upravo 19. prosinca 1863. godine održava se ovaj tradicionalni koncert, a iduće godine obilježit ćemo 160 godina rođenja Milke Trnine, istaknuo je sinoć Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić.
Na svečanom božićnom koncertu u Vezišću dodjeljuje se i Plaketa Milke Trnine. Naime, Općina Križ u spomen na Milku Trninu već gotovo jedno desetljeće dodjeljuje posebno počasno priznanje – Plaketu Milke Trnine. Temeljem Javnog poziva za dodjelu Plakete Milke Trnine i dostavljenih prijedloga, ove godine članovi Općinskog vijeća Općine Križ na 16. sjednici održanoj 08. prosinca 2022. godine, jednoglasno su odlučili da se Plaketa Milke Trnine kao posebno počasno priznanje za zahvalnost i istaknuti doprinos promicanju kulturne ostavštine imena i djela Milke Trnine u Hrvatskoj i svijetu dodijeljeni dr. sc. Zdenki Weber. Gospođa Weber jedna je od inicijatora ali i urednica prve sveobuhvatne monografije Milke Trnine koju je izradila Općine Križ. Zdenka Weber iskreno živi i ljubi glazbu te s ponosom okuplja i prenosi znanja o umjetničkoj veličini i ostavštini Milke Trnine. Ove godine obilježila je 50 godina pisanja, odnosno rada vezanog uz glazbu.
Plaketu joj je uručio Predsjednik Općinskog vijeća Općine Križ Zlatko Hrastić, a spomenimo da je prijedlog za dodjelu Plakete Zdenki Weber dala Ivana Posavec Krivec, zastupnica u Hrvatskom saboru koja je također nazočila sinoćnjem koncertu.
Na koncertu su svima pjesmom dobrodošlicu zaželjeli članovi Mješovitog pjevačkog zbora Milka Trnina Vezišće, a dio programa kojeg su svi najviše čekali bio je nastup solista Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a nastupili su Tamara Franetović Felbinger, sopran; Ivana Lazar, sopran; Stjepan Franetović, tenor; Siniša Hapač, bariton i Siniša Štork, bas uz Klavirsku pratnju: Ante Sladoljeva.

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content