Općina Križ 14. rujna 2021. godine održala je Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Križ u povodu Dana Općine Križ „14. rujna“. Svečanoj sjednici održanoj u polivalentnoj dvorani novog Dječjeg vrtića Križić-Kružić u Križu prisustvovali su u svojstvu izaslanika predsjednika Republike Hrvatske, gospodin Zvonimir Novosel, gradonačelnika Grada Jastrebarskog; u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora gospodin Mato Čičak, saborski zastupnik i općinski načelnik Općine Rugvica. Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske sjednici je prisustvovao i gospodin Stjepan Kožić, Župan Zagrebačke županije te državni tajnik gospodin Zdravko Tušek kao izaslanik Ministrice poljoprivrede. Uz Davora Nađija, predsjednika stranke Fokus i saborsku zastupnicu Ivanu Posavec Krivec, sjednici su nazočili i brojni gradonačelnici i općinski načelnici, predsjednici gradskih i općinskih vijeća, predstavnici državnih tijela, ravnatelji i predstavnici ustanova i udruga, te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, direktori te predstavnici javnih, državnih i privatnih trgovačkih društava te obrtnici, članovi Općinskog vijeća Općine Križ, kao i predstavnici mjesne samouprave.
Predsjednik Općinskog vijeća Općine Križ Zlatko Hrastić u svom je obraćanju čestitao svim građankama i građanima Općine Križ 14. rujan Dan Općine Križ, Dan župe – blagdan Uzvišenja Svetog Križa.
Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić također se obratio uvaženim gostima te s ponosom predstavio projekt izgradnje novog dječjeg vrtića kao i projekt investitora Lidl Hrvatska koji je u Poduzetničkoj zoni u Križu započeo izgradnju logističko-distributivnog centra, jedne od najvećih poduzetničkih investicija u povijesti Općine Križ koja bi u budućnosti trebala predstavljati snažan gospodarski razvoj ovog kraja. Ovogodišnjim dobitnicima priznanja i zahvala Općinski je načelnik čestitao na doprinosu kojeg daju promicanju Općine Križ u nadi da će im to biti poticaj za daljnji dobar rad koji će služili za primjer mladima.

Najsvečaniji dio sjednice bila je upravo dodjela plaketa, priznanja i zahvala. Plaketa Josip Badalić ove godine nije dodijeljena početkom lipnja zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom. Nekoliko desetljeća duga tradicija koju Općina Križ njeguje u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu u spomen na našeg slavnog sugrađanina, profesora Josipa Badalića ipak je nastavljena. Plaketu Josip Badalić ove je godine Općinsko vijeće na prijedlog Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu dodijelilo Jeleni Rajčić, najboljoj studentici sveučilišnog studija ruskoga jezika i književnosti pri Katedri za ruski jezik i Katedri za rusku književnost, Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnosti, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i to za akademsku godinu 2020./2021. Jeleni Rajčić plaketu je dodijelio predsjednik Općinskog vijeća Općine Križ Zlatko Hrastić.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća izvedbom Himne Republike Hrvatske i  Habanere, arije Carmen iz opere Carmen, uveličala je prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović. Dubravka Šeparović Mušović dobitnica je Plakete Milke Trnine za 2020. godinu koju joj je na prijedlog saborske zastupnice Ivane Posavec Krivec dodijelilo Općinsko vijeće Općine Križ u znak zahvalnosti za istaknuti doprinos promicanju kulturne ostavštine imena i djela Milke Trnine u Hrvatskoj i svijetu.

Svake godine uz Dan Općine Križ dodjeljuje se Priznanje Općine Križ “14. rujan” i  Zahvale Općinskog načelnika. Zahvala Općinskog načelnika dodjeljuje se za doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Općine Križ. Ove je godine Općinski načelnik Marko Magdić na svečanoj sjednici Zahvale dodijelio:

  • Stjepanu Cumbaju, u znak zahvalnosti za predan višegodišnji rad u vjerskoj zajednici čime doprinosi stvaranju zajedništva, očuvanju sakralnih kulturnih dobara te čini prepoznatljivom Općinu Križ u širem okruženju.
  • Učeničkoj zadruzi „Jabuka“ Osnovne škole Milke Trnine Križ, u znak javnog priznanja za dugogodišnji predan rad u školskom voćnjaku, očuvanje tradicije i starih sorti jabuka, edukaciju učenika, promociju zadrugarstva i Općine Križ na županijskoj i državnoj razini. Učeničku zadrugu „Jabuka“ danas s voditeljem zadruge i domarom škole vode, učenici Osnovne škole. Voćnjak na 1 ha broji 1100 stabala jabuka, a zadruga proizvodi, osim jabuka i sok od jabuka te čips. U suradnji s Agronomskim fakultetom i Zagrebačkom županijom 2019. godine pokrenut je projekt koji ima za cilj revitalizaciju, odnosno sadnju starih sorti jabuka u školskom voćnjaku.
  • Općinski načelnik Marko Magdić dodijelio je zahvalu i Marijani Bašica, u znak javnog priznanja za odgovoran i predan rad u Domu zdravlja Zagrebačke županije, pedijatrijskoj ambulanti u Križu. Marijana Bašica naša je medicinska sestra u pedijatrijskog ambulanti u Križu, uvijek na raspolaganju roditeljima i malim pacijentima. Svih ovih godina, a posebno u periodu kada pedijatrijska ambulanta nije imala stalnog liječnika, sestra Marijana bila je najčvršći oslonac roditeljima.

Priznanje Općine Križ „14. rujan“ najznačajnije je počasno priznanje Općine Križ, a dodjeljuje se u znak javnog priznanja za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Općine Križ. Općinsko vijeće Općine Križ  na 3. sjednici održanoj 3. rujna 2021. godine donijelo je Odluku o dodjeli Priznanja „14. rujan“ Branku Arbanasu, počasnom predsjedniku Vatrogasne zajednice Općine Križ u znak javnog priznanja za dugogodišnji predan rad u lokalnoj zajednici te promociju i razvoj vatrogastva na području Općine Križ, Zagrebačke županije i Republike Hrvatske. Branko Arbanas tijekom svog radnog vijeka bio je aktivan sudionik društvenog života Općine Križ, a posebno u vatrogastvu čiji je aktivan član od 1965. godine. Nositelj je vatrogasne spomenice za 50 godina rada, spomenice vatrogasnog veterana, brončane, srebrne i zlatne vatrogasne medalje, Vatrogasnog odlikovanja za posebne zasluge, Povelje i plakete s likom Đure Deželića iz 2018. godine, a 2021. godine proglašen je Počasnim predsjednikom Vatrogasne zajednice Općine Križ čije je predsjednik bio od osnutka 1993. godine do travnja 2021. godine.

Na kraju Svečane sjednice Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Križ i Dana Župe, blagdana Uzvišenja Svetog Križa, Velečasni Božo Pinjuh blagoslovio je prostor novog Dječjeg vrtića.

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content