Dana 25. listopada u Hrvatskoj se obilježava Dan darivatelja krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela 25.10.1953.g. tijekom Tjedna Crvenog križa.

U povodu Dana Dobrovoljnih darivatelja krvi, ali i obilježavanja 135 godina Hrvatskog crvenog križa i 60 godina organiziranog dobrovoljnog darivanja krvi, u Općini Križ je danas održan prijem za dobrovoljne darivatelje krvi koji su krv dali 125 puta, 100 puta, 50, 20 ili prvi put.  Na prijemu su uz Zamjenika Općinskog načelnika Općine Križ Mladena Rogića, ravnateljicu Gradskog društva Crvenog križa Ivanić-Grad Ivanu Bajt i dobrovoljne darivatelje krvi, sudjelovali i volonteri te Tomo Blažinović, predsjednik Općinske organizacije Crvenog križa Općine Križ.

Zamjenik Općinskog načelnika Općine Križ Mladen Rogić tom je prigodom zahvalio svim darivateljima na njihovoj humanosti, plemenitosti, te njihovom nesebičnom daru te podsjetio koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života u želji da potakne sve one koji još nisu, da daruju krv.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ivanić-Grad također je čestitala svim darivateljima krvi njihov dan 25. listopada te naglasila da je Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić-Grad prema podacima transfuziološke službe pri samom vrhu Zagrebačke županije po darivanju krvi.

U znak zahvale za nesebičnost i ustrajnost u plemenitom činu darivanja krvi, uručene su Zahvale dobrovoljnim darivateljima krvi koji su krv dali preko 100 puta (muški) te ženama koje su krv dale preko 75 puta  i to povodom 135 godina Hrvatskog crvenog križa i 60 godina organiziranja dobrovoljnog darivanja krvi u Republici Hrvatskoj:
Zahvale su dodijeljene Branku Kosu, Josipu Komaru, Stjepanu Cumbaju, Stjepanu Kurečiću, Ivici Strugaru, Zdenku Škrebajlu, Ivici Lovrekoviću, Tomi Punčecu i Katici Smolčić.
Zahvale s u dodijeljene i Tomi Blažinoviću za 125 darivanja krvi, Branku Kosu za 125 darivanja krvi, Branku Bukalu za 100 darivanja krvi, Željku Brincki za 100 darivanja, Marijanu Glavašu za 100 darivanja, Stevi Mirtu za 50 darivanja, Milanu Rogiću za 50 darivanja, Marijani Hršak za 20 darivanja, Marku Biliu za prvo darivanje, Ivani Belavić Posezi za prvo darivanje, Arsenu Rajčeviću za završno darivanje i Marijanu Božiću za završno darivanje.

Nakon prijema dobrovoljnih darivatelja krvi, izaslanstvo Općine Križ, Gradskog društva Crvenog križa Ivanić-Grad i Općinskog društva Crvenog križa Križ položilo je vijence kod Centralnog križa na mjesnom groblju u Križu i groblju u Rečici Kriškoj te su u znak siječanja zapaljeni lampioni na grobovima Ivana Dundovića i Miroslava Kanture, preminulih darivatelja krvi koji su više od 100 puta darivali tu tekućinu koja život znači.

[nggallery id=292]

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content