Povodom jučerašnjeg nemilog događaja i prouzročenih materijalnih šteta na privatnim i javnim objektima i infrastrukturi, u svim naseljima na području Općine Križ, uzrokovanih olujnim i orkanskim vjetrom, praćenog kišom, danas 20. srpnja 2023. godine, Općinski načelnik Općine Križ podnio je Županu Zagrebačke županije, prijedlog i zahtjev za proglašenje prirodne nepogode.

Ukoliko Župan Zagrebačke županije proglasi prirodnu nepogodu za područje naše općine, o istom ćemo odmah izvijestiti javnost, kao i o daljnjim radnjama i postupcima.

Danas je ujedno i održan sastanak najoperativnijeg dijela članstva Stožera civilne zaštite Općine Križ, na kojem se razmatralo stanje prouzročenih šteta, a sve na temelju dojava i obilaska terena od strane Načelnika Stožera civilne zaštite Zlatka Hrastića i Općinskog načelnika Općine Križ Marka Magdića.

Utvrđene su činjenice da su odmah na poslove omogućavanja prohodnosti cesta i saniranja drugih posljedica nevremena, prionule sve operativne snage Stožera civilne zaštite sa svim raspoloživim sredstvima, potpomognuti strojevima i uređajima fizičkih i pravnih osoba stavljenih na raspolaganje. Za svaku je pohvalu djelovanje svih sudionika, jednako kao i samoorganiziranost ljudi, građana. 

I nadalje se evidentiraju pozivi građana za pomoć u saniranju posljedica nevremena, upućeni bilo kojim putem, za koje se nakon pregleda utvrđuju mogućnosti te prioriteti u rješavanju.

Radi ne malog broja poziva, mole se građani za razumijevanje i strpljenje.

Upravo radi operativnijeg pristupa ublažavanju i saniranju posljedica možebitnih slučajeva novih prirodnih nepogoda, kao jedan od zaključaka današnjeg sastanka Stožera civilne zaštite na kojem je između ostalih, nazočio i Općinski načelnik Općine Križ, sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Križ, za dan 27. srpnja 2023. godine s dvije predložene točke dnevnog reda: „1. Analiza radnji i postupaka svih sudionika u saniranju posljedica olujnog i orkanskog vjetra na području Općine Križ, dana 19. srpnja 2023. godine i 2. Razmatranje prijedloga i utvrđivanje operativnog modela funkcioniranja Stožera civilne zaštite Općine Križ u slučaju prirodnih nepogoda.“. Također, utvrđeno je da se prioritetno pristupi utvrđivanju mogućnosti planiranja i nabave materijala i sredstava (npr. građevinskih folija, cerada i sl.) te njihovog deponiranja, kako bi se moglo pomoći građanima u ovakvim potrebama.

Obavještavamo građane da Hrvatski zavod za socijalni rad, radi jučerašnjih događanja,  objavljuje brojeve telefona: 01/ 2882 301 i 2882 302, na koje se građani u potrebi mogu javiti vezano uz podnošenje zahtjeva za jednokratnu pomoć, kao i vezano uz pomoć kod smještaja, ukoliko se radi o objektu u kojem nije moguće stanovati.

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content