U sklopu studijskog putovanja u Mađarsku, od 24. do 26. listopada 2013. godine 22 člana LAG-a Moslavina boravili su na sjeverozapadu Mađarske, pokraj grada Šoprona upoznajući se s LEADER projektima provedenim na području LAG-a Alpokalja-ikva mente.

Na putovanje su išli predstavnici JLS, osnivači LAG-a Moslavina na čelu s predsjednikom LAG-a Andrijom Rudićem te 8 predstavnika članova iz civilnog sektora. Općinu Križ zastupao je Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić, a na studijskom putovanju ispred članova civilnog sektora u LAG-u Moslavina bili su i predstavnici nekoliko udruga s područja Općine Križ i to Antonio Juričić (Udruga Riznica Moslavine), Renata Hrastić (Centar za razvoj poduzetništva) te Slađana Vasiljević (Amatersko kazalište Josip Badalić Križ).

LAG Moslavina je na putovanje išao zajedno sa susjednim LAG-om Zeleni trokut pa je to bila dobra prilika da se i ta dva hrvatska LAG-a jače povežu, što će u budućnosti sigurno dovesti do uspješne realizacije zajedničkih projekata.

Gradonačelnici, načelnici i drugi predstavnici JLS iz prve su ruke, od mađarskih kolega, mogli čuti različita iskustva kroz koja su prolazili u proteklih sedam godina.

U Mađarskoj ima čak 96 LAG-ova ali samo 15-ak LAG-ova uspjelo se prilagoditi te uspješno funkcionira i provodi LEADER-a u Mađarskoj.

Jedan od tih uspješnih LAG-ova je i LAG Alpokalja-ikva mente koji je bio domaćin hrvatskim LAG-ovima na ovom studijskom putovanju.
Tajna uspješnosti LAG-a Alpokalja-ikva mente, prema riječima voditeljice LAG-a Csilla Paline Keller je “zajedništvo i suradnja”, te svakako nezaobilazan kompromis.
Hrvatski LAG-ovi su bili smješteni u naselju Koljnof u jedinom hrvatskom pansionu u Mađarskoj, u kojem živi najviše gradiščanskih Hrvata u Mađarskoj.

Dobrodošlicu je hrvatskim LAG-ovima uputio predsjednik LAG-a Tibor Horvath i u kratkom predavanju objasnio zašto je LEADER važan i uspješan pristup u razvijanju ruralnoga područja. Hrvatske su LAG-ove predstavili predsjednici istih, gospodin Rudić i gospodin Baić, koji su se zahvalili domaćinima što su našim LAG-ovima pružili priliku da iz prve ruke čuju iskustva mađarskih kolega i upoznaju se s primjerima uspješno provedenih LEADER natječaja, ali i ostalih EU projekata.

Prvoga dana posjetilo se i Nacionalni park Ferto-Hansag gdje se govorilo o razvoju Nacionalnog parka, i o zajedničkoj suradnji između svih dionika tog projekta; stanovnika naselja, civilnih skupina i Nacionalnog parka te o učincima i rezultatima projekta regionalnog razvoja na Nacionalni park. Članovi hrvatskih LAG-ova su se upoznali i s različitim proizvodima lokalnog kraja i samom proizvodnjom istih te s ostalim projektima provedenim putem LEADER natječaja, a ima ih iz svih područja i svih veličina. Od manjih infrastrukturnih projekata njihovih naselja (uređenje trgova, moderno uređene škole), preko projekata predstavnika civilnog i gospodarskog sektora (izgradnja i opremanja seoskih imanja, pansiona i sl.) do velikih projekata kojima je u nekoliko faza obnovljen i u funkciju stavljen poznati dvorac obitelji Esterhaza smješten u obližnjem gradiću Fertod.
Na studijskom je putovanju potpisana suradnja tri LAG-a (LAG-a Moslavina, LAG-a Zeleni trokut i LAG-a Alpokalja ikva mente) o zajedničkom sudjelovanju u jednom EU projektu pod nazivom „Real cooperation“. Navedeni projekt će na EU natječaj aplicirati mađarski LAG, dok hrvatski LAG-ovi u istom sudjeluju kao partneri. To je samo početak, jedne dobre suradnje, te mogućnost povezivanja navedenih LAG-ova i u drugim projektima.

[nggallery id=295]

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content