I ove godine vrijeme je poslužilo te su svi planirani sadržaji povodom najaktivnijeg vikenda obilježavanja Dana Općine Križ uspješno odrađeni.

Započeli smo u petak 23. kolovoza i to u Galeriji Križ izložbom „Od sjemenke lana do platna“ u organizaciji Udruge Ženske ruke, a koju je otvorio Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić. Predsjednica Udruge Ivka Crnogaj naglasila je temeljnu misiju rada Udruge, a to je čuvanje tradicije i osvještavanje i učenje o štednji, recikliranju i ponovnoj uporabi tekstila. Udruga je ovom prilikom pozvala priznatu tkalju Nevenku Radočaj koja je prezentirala cijeli proces nastanka lanenog platna na ručno izrađenim drvenim pomagalima od sjemena lana, preko izrade niti konca i na kraju tkanja lanenog platna na tkalačkom stanu brojnim posjetiteljima tijekom cijelog vikenda u Galeriji Križ.

U petak je održan i koncert grupe Vigor, a u subotu je nastupio Željko Bebek.

Tijekom cijele subote 24. kolovoza bilo je mnoštvo sadržaja za posjetitelje u parku u Križu, a posebno za one najmlađe. Vatrogasna zajednica Općine Križ uz potporu Vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad, povodom obilježavanja Dana Općine Križ, u subotu, 24. kolovoza, održala je manifestaciju pod nazivom „Budi vatrogasac na jedan dan“ koja je oduševila sve posjetitelje, a posebno djecu. Naime djeca su na mini poligonu mogla iskušati gasiti vatru, kako je to obući vatrogasnu opremu te iz blizine vidjeti vatrogasna vozila ili potrubiti sirenom. Mališani su bili radosni susretljivošću vatrogasaca, a za svoj trud nagrađeni su kolačima i sokovima.

Tijekom popodneva održan je tradicionalni Sajam obrta i rukotvorina u sklopu kojeg je također bilo puno sadržaja za djecu. Radionice je pripremila udruga Ženske ruke, a u njima je sudjelovao i Načelnik Općine Križ Marko Magdić. Posebnu pažnju djece okupirale su besplatne radionice, maskota i mađioničar koje je u suradnji s Općinom Križ pripremila Tvornica dječjeg smijeha iz Ivanić-Grada. Udruga vinara i vinogradara Škaf iz Križa i ove je godine posjetitelje častila vinom svojih članova, a za dobru atmosferu oko njihovog štanda pobrinuli su se članovi Kulturno umjetničkog društva Graničar iz Križa koji su osim prekrasnim nošnjama i tamburaškim notama razveselili posjetitelje i domaćim kolačima.

U nedjelju 25. kolovoza 2019. godine održana je i Obiteljska biciklijada u kojoj je sudjelovalo više od 80 biciklista, od najmlađih do iskusnih. Lijep sunčan dan i druženje rutom nešto dužom od 11 kilometara za ljubitelje ugodnog bicikliranja bio je pun pogodak. Sigurnost je bila na visokom nivou zahvaljujući dobrovoljnim Vatrogascima Vatrogasne zajednice Općine Križ te članovima Biciklističkog kluba Ivanić, GDCK Ivanić-Grad kojima Općina Križ i ovim putem zahvaljuje na pomoći u organizaciji.

Oko podneva u Križ su stigli i oldtimeri u sklopu 20. jubilarnog natjecateljskog auto-moto susreta za povijesne-starodobne motocikle i automobile u organizaciji Oldtimer kluba Ivanić-Grad.

Po treći put povodom obilježavanja Dana Općine Križ održano je natjecanje u spravljanju kotlovine, Kotlovinafest 2019. godine. Ove godine natjecalo se ukupno 15 ekipa koje su kotlovinu, više ili manje uspješno ali s voljom i veseljem spremale i kasnije dijelile posjetiteljima. Da su sve kotlovine uspješno spravljene dokaz je i da se tražila porcija više, a neki su čak jedva imali dovoljno da napune tanjur za žiri. Stručni žiri u sastavu Aleksandar Tutić, Đurđica Minovec i Domagoj Jakopović Ribafish imali su zadatak kušati sva jela i ocijeniti najbolja što nije bio niti malo lak zadatak. Ipak, nijanse su presudile te je najboljom kotlovinom ocijenjeno jelo ekipe Vesele Kućanice iz Križa. Druga je bila ekipa Ljepotice zvijeri iz Novoselca, a treći su bili Kotlovinaboysi ekipa sastavljena od članova iz Križa, Velike Ludine i Popovače. Žiri je dodijelio i dvije posebne nagrade i to ekipi Stari kuhari Udruge umirovljenika iz Križa te ekipi iz Vezišća. Svi su se dobro najeli, a što je najbitnije i družili te zabavili!

Hvala svima na dolasku i sudjelovanju te se vidimo i iduće godine!

 

 

 

 

 

 

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content