Danas je svečano obilježeno 787 godina Grada Čazme i blagdana Župe svete Marije Magdalene. Na poziv Gradonačelnika Dinka Piraka i Predsjednice gradskog vijeća Grada Čazme Andree Prugovečki Klepac, svečanosti su nazoćili Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić i njegov zamjenik Mladen Rogić. Grad Čazma je kao i Općina Križ, čalan LAG-a Moslavina, regionalnog udruženja lokalnih jedinica koje dijele sličnu povijest, kulturu, privredu, običaje i nasljeđe Moslavačkog kraja.
Povodom dana Grada Čazme odana je počast poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Grada, polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u središtu Čazme. Nakon svečane sjednice gradskog vijeća Grada Čazme, otorena je izložba „360 godina obnovljene Župe u Čazmi“.
Čazma je staro naselje koje je u prošlosti imalo širok značaj i stratešku ulogu u obrani od Turaka koji su preko nje htjeli osvojiti Zagreb. Na temeljima burne i sjajne prošlosti, Čazma se izgradila u regionalno središte tog dijela Moslavine, s privrednim, kulturnim, gospodarskim i turističkim potencijalima koje sve bolje iskorištava.
Danas je poznata po netaknutoj prirodi – raju za rekreativce, lovce i ribolovce ili jednostavno ljubitelje prirodnih ljepota; bogata je kulturnim nasljeđem i ljudima koji njeguju stare običaje; na daleko je poznata po jednoj od najljepših crkvenih građevina u Hrvatskoj – Crkvi sv. Marije Magdalene, jednoj od rijetkih župnih crkvi u nas s dva tornja.
Više o Danu Grada Čazme možete saznati OVDJE.

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content