Nakon osam godina pauze ponovno Križ postaje dobro poznato okupljalište izviđača iz cijele Hrvatske, a i šire. Odred izviđača Siniša Pavković ovog vikenda od 6. do 8. travnja ponovno organizira natjecanje i to u formi državne izviđačke lige i po prvi put postaju međunarodno natjecanje, jer dolaze i ekipe izviđača iz regije.

Na natjecanju će sudjelovati oko 40 ekipa (ukupno oko 250 izviđača ) u dvije kategorije. Mlađi izviđači će se orijentirati od Novoselca do Križa i nazad, te upoznati ovaj zeleni Moslavački kraj. Stariji izviđači preći će put od Marče stazom dugačkom 16 km pješice sve do Križa (ali nikako asfaltnim cestama)  te putem odrađivati topo i ostale zadatke.

Stoga ovaj vikend kada vidite puno izviđača u Križu nemojte se pitati odakle ova djeca ovdje i šta rade. Ti su izviđači došli jer znaju ovaj kraj po svim dobrim uspomenama koje su stekli kroz protekla KOT natjecanja u Križu, a mladi koji još nisu bili ovdje došli su jer se već godinama prepričavaju legende o dobrom duhu izviđaštva Kriških izviđača i njihovim teškim stazama po Moslavačkoj gori i gostoprimstvu koje se pamti.

U prilogu fotografije KOT natjecanja iz devedesetih

Iz povijesti:
Davne 1993 godine, ekipa izviđača srednjoškolaca je nažalost ostala bez

svojeg dugogodišnjeg Načelnika odreda Siniše Pavkovića. Siniši  i njegovom radu u spomen počinje se sa organizacijom KOT-a, Kriškog orijentacijskog takmičenja. Prvi KOT u Križu i okolici organiziran je 1994-te godine.

Na prvom natjecanju u Križu sudjeluje 12 ekipa iz raznih krajeva naše domovine: Pula, Rijeka, Zagreb, Varaždin, Osijek, Vinkovci, Kutina veći su gradovi odakle su nas posjetile ekipe izviđača.

Poznati po čvrstom stavu da orijentacijska staza i radovi moraju biti teže prirode, a i po izuzetno toplom gostoprimstvu ekipe su usmenom predajom prepričavale događaje iz Križa, te se svake godine ponovno dolazile na KOT u sve većem broju.

 

 

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content