Općina Križ svake godine na obljetnicu smrti Milke Trnine, prisjeća se  jedne od najvećih opernih umjetnica u cijeloj povijesti opere. Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić zajedno s predstavnicom Mjesnog odbora Vezišće, gospođom Dragicom Lochert posjetio je danas rodno mjesto te velike operne dive te je u spomen na 80. godišnjicu njene smrti, ispred Milkine biste položio cvijeće i zapalio lampion.

Upravo povodom 80. obljetnice smrti Milke Trnine, jedne od najistaknutijih hrvatskih opernih pjevačica svih vremena, Hrvatski državni arhiv poslao je Općini Križ intervju s priznatom sopranisticom zagrebačkog kazališta Komedija Sandrom Bagarić o Trnini. Tema razgovora bio je nesvakidašnji životni putu dive svjetskih pozornica, čije su interpretacije na hrvatskom, njemačkom, francuskom i talijanskom jeziku postale uzorom budućim naraštajima i inspirirale brojne dirigente i svjetski poznate skladatelje.

CJELI INTERVJU POGLEDAJTE OVDJE Operna diva nekad i danas – Milka Trnina očima Sandre Bagarić

Napomenimo kako će danas članovi Udruge poklonika Milke Trnine s predsjednicom Udruge Zdenkom Weber posjetiti grob Milke Trnine na groblju Mirogoj u Zagrebu. Također Udruga je ove godine organizirala  uspjele čak 3 koncerta, gostovanja.

  1. 19. 5. sa studentima pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gostuju s koncertom na dar u Sisku
  2. 25.5. održati će se dobrotvorni koncert za školu u Sisku u HNK u Varaždinu u suradnji s Muzičkom akademijom, Glazbenom školom iz Varaždina i HNK u Varaždinu
  3. 1. 6. biti će dobrotvorni koncert u Zorinom domu u Karlovcu s istom namjenom.

Gošće koncerata biti će afirmirane operne umjetnice, Valentina Fijačko Kobić u Sisku, Ivana Lazar u Varaždinu i Dubravka Šeparović Mušović u Karlovcu, inače posljednja dobitnica Plakete Milke Trnine Općine Križ.

Milka Trnina, pravim imenom Katarina, kći mlinara Tone i Franjice Trnine rođena je 19. prosinca 1863. u Doljnjem Sipu, mlinarskom otočiću kraj Vezišća. Sa šest godina ostala je bez oca. Odgojena je u Zagrebu u građanskoj obitelji ujaka Janka Jurkovića, književnika i vladina savjetnika i njegove žene Laure. Karijeru je započela u Zagrebu 1882. god. kao Amelija u Verdijevu Krabuljnom plesu. Kako za nju nije bilo angažmana u Zagrebu, Trnina krenula je stjecati iskustva i slavu u inozemstvu. Europski i američki glazbeni kritičari otkrivali su i isticali njezinu modernu glumu. Pisali su: “Ona glumi glasom”. Bila je slavna i slavljena, kako u Europi tako i u Americi. Trnina je hrabro živjela za svoju umjetnost. Debitirala je kao Isolda u Wagnerovu Tristan und Isolde, pjevala je u kompletnom ciklusu Wagnerova Ringa. Bila je prva Tosca Londona, 12. srpnja 1900. Na vrhuncu slave u siječnju 1900. počela je nastupati u Metropolitan Opera House u New Yorku, pjevala je Toscu s Enricom Carusom. Godine 1906., prekinula je karijeru zbog upale ličnog živca, a 1913. vratila se u Zagreb i nastavila baviti  dobrotvornim radom. Umrla je u Zagrebu 18. svibnja 1941. godine.

 

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content