Svečanim otvaranjem izložbe Ive Šimunović Lisak pod nazivom „Plava“ u Galeriji Križ započeli su 30. badalićevi dani na sam 130. rođendan profesora Josipa Badalića, 7.6.2018. godine. Prije svega, studenti, profesori i gosti položili su cvijeće na Badalićev grob na kriškom groblju i zapalili svijeće. Izložbom „Plava“ predstavila se publici izuzetno vrijedna i svestrana umjetnica Iva Šimunović Lisak, te dokazujući da svakim novim korakom ova mlada modna dizajnerica, kostimografkinja i slikarica širi obzore svojeg kreativnog djelovanja.

U Domu kulture Josip Badalić u Križu nastavio se program i to predstavljanjem Josipa Badalića kao znanstvenika, slaviste, filologa, knjižničara i putopisca, a sve rječju profesora Josipa Užarevića. Profesorice Željka Fink Arsovski i Branka Barčot predstavile su knjigu svoje kolegice, Anite Hrnjak „Frazeologija u rodnome okviru“ uz simpatičnu napomenu kako je prije točno 20 godina baš Anita Hrnjak bila dobitnica Plakete Josip Badalić, kao najbolja studentica rusistike svoje generacije.

Ove godine sukladno Odluci Općinskog vijeća Općine Križ, a na prijedlog Katedre za ruski jezik i Katedre za rusku književnost, Plaketa Josip Badalić dodijeljena je Sari Marijić, najboljoj studentici ruskog jezika i književnosti na Katedri za ruski jezik i Katedri za rusku književnost, Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnost, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2017./2018. Plaketu je dodijelio predsjednik Općinskog vijeća Općine Križ Mladen Rogić, čestitajući na trudu, radu i talentu kojim je Sara Marijić opravdala svoju nominaciju za najbolju studenticu rusistike.

Općinu Križ je povodom 30. badalićevih dana i 130. rođendana Josipa Badalića posjetila Natalija Jakimčuk, prva tajnica Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj, a ujedno i predstavnica Rossotrudničestva u Hrvatskoj. Rossotrudničestvo je ruska vladina agencija koja diljem svijeta promiče ruski jezik i književnost, jednakao kao i kulturu, sport i umjetnost. Natalija Jakimčuk obratila se skupu, čestitajući dobitnici Plakete, kao i svima prisutnima koji 30 godina uz Josipa Badalića promiču i ruski jezik i književnost. Predstavnica Rossotrudničestva govorila je na hrvatskom, kojeg vrijedno uči, te je povezala Badalićev rođendan koji je 7.6.1888. sa rođendanom velikog Puškina koji je rođen 6.6.1799. u Moskvi, te je taj dan izuzetno važan za Ruse jer se Puškin smatra utemeljitelj suvremenog ruskog književnog jezika.

Večer je završila koncertom glazbene skupine studenata rusistike „OCHEN´ TAKIE“ u sastavu: Ena Bašić, Linda Jurković, Melita Dražinić, Petra Grebenac, Andrej Gašparović, Marin Stipković i Zvonimir Ibrišević. Mladi glazbenici su predstavili ruske evergreene, stare i nove skladbe, predstavljajući nam svima još jednom bogatstvo i ljepotu ruskog jezik, ljepotom svoje izvedbe.

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content