U Općini Križ jučerašnjim predavanjem u Domu kulture Josip Badalić Križ, pokrenuta je inicijativa za formiranje kratkog opskrbnog lanca proizvoda s područja Općine Križ i okolice te ostalih zainteresiranih proizvođača koji zadovoljavaju uvijete. Predavanje o ideji i iskustvima pokretanja jednog takvog projekta održala je Valentina Hažić, stručnjakinja za kratke opskrbne lance, certificirana trenerica za rad s udruženjima poljoprivrednih proizvođača i predsjednica Udruge “Najbolje ‘z Međimurja” koja je uspostavljena kao prvi organizirani kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj.

Okupljeni poljoprivrednici i predstavnici Općine Križ mogli su iz prve ruke čuti koje su prednosti takvog opskrbnog lanca, ali i koji su izazovi u njegovom formiranju. „Ovom uvodnom radionicom cilj je bio dati ideju poljoprivrednim proizvođačima i vidjeti njihovu zainteresiranost“, istaknuo je Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić te naglasio da je sada sve na njima i njihovoj volji i želji da se u Općini Križ ovako nešto pokrene. Općina je ta koja je spremna podržati ih financijski  te na način da osigura prodajni prostor. „Ova je radionica nastavak promišljanja kako potaknuti i pomoći poljoprivrednu proizvodnju u Općini Križ, kojom se nastavlja kontinuitet pomoći poljoprivrednicima koju Općina Križ provodi kroz Proračun osiguranim subvencijama za poljoprivrednike, a koje su protekle godine iznosile oko 700.000,00 kn i projektima kao što su izgradnja tržnice na malo financirana sredstvima Europske Unije, koja bi s radom trebala započeti ovog proljeća“, naglasio je Općinski načelnik.

Ono što je ključno u ovoj inicijativi/projektu je to da se radi o dobrovoljnom interesnom udruženju proizvođača koji je besplatan. Svaki proizvođač može izdvojiti proizvode iz svoje proizvodnje s kojima želi ući u kratki opskrbni lanac, ali to su nužno najbolji proizvodi s kojima raspolaže.

Cilj je, kako je istaknula Valentina Hažić, u kratkom opskrbnom lancu okupiti što više proizvođača sa što većom paletom različitih domaćih proizvoda i plasman svježih sezonskih proizvoda bez posrednika, u direktnom kontaktu s kupcima koji traže lokalnu hranu transparentnog porijekla.

Oslanjajući se na strategiju Europske Unije „od polja do stola“, cilj je potaknuti lokalnu proizvodnju i stimulirati lokalni ekonomski razvoj jer ovakvim načinom prodaje novac lokalno kruži, a proizvođačima se daje prilika i pristup tržištu na način da budu prva karika u lancu do kupca, bez posrednika, a time osiguravaju bolju cijenu svojih proizvoda dok kupac dobiva kvalitetnu lokalnu hranu koju kupuje tamo gdje se proizvodi.

 

 

 

Podijeli na društvenim mrežama