Općina Križ i Odbor za poljoprivredu Općine Križ poziva sve zainteresirane na uvodnu radionicu s ciljem formiranja kratkog opskrbnog lanca (dalje u tekstu: KOL) na području Općine Križ čija je uspostava i organizacija u nadležnosti Općine Križ. Radi se o organiziranom udruženju poljoprivrednih proizvođača koji će obuhvatiti najkvalitetnije proizvode sa područja Općine pod zajedničkim nazivom. Ideja KOL-a je okupiti proizvođače koji žele svoje proizvode zajednički plasirati na lokalnom tržištu bez posrednika. U središtu pozornosti je sam proizvođač zajedno s najboljim proizvodima koje on predstavlja. Proces proizvodnje, prerade i plasmana proizvoda je na visokom stupnju transparentnosti i sljedivosti što znači da je ključno i lokalno porijeklo sirovine iz koje je proizveden krajnji proizvod. Radi se o interesnom udruženju proizvođača s ciljem zajedničkog nastupa i promocije na lokalnom tržištu čija će suradnja biti definirana prema usuglašenoj pravnoj formi.

Uvodnu radionicu za buduće potencijalne i zainteresirane članove i predstavnike institucija u trajanju od ukupno tri sata koja će se održati 11.02.2020. godine (utorak) s početkom u 18 sati u kino sali Doma kulture Josip Badalić u Križu, voditi će stručnjakinja za kratke opskrbne lance, certificirana trenerica za rad s udruženjima poljoprivrednih proizvođača i predsjednica Udruge “Najbolje ‘z Međimurja” koja je uspostavljena kao prvi organizirani kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj, Valentina Hažić.

Ono što je ključno u ovoj inicijativi/projektu je to da se radi o dobrovoljnom interesnom udruženju vas proizvođača u kojem možete zadržati sve svoje dosadašnje prodajne kanale i načine poslovanja, a ulazak u KOL je besplatan. Svaki proizvođač može izdvojiti proizvode iz svoje proizvodnje s kojima želi ući u KOL, ali to su nužno najbolji proizvodi s kojima raspolaže.

Ako ste zainteresirani saznati više i pridružiti se timu najboljih poljoprivrednih proizvođača i kvalitetnije plasirati svoje proizvode na tržište, potvrdite svoj dolazak na radionicu najkasnije 11.02.2020. godine na e mail: info@opcina-kriz.hr ili broj telefona 01/2831 510

Nakon radionice, poljoprivredni proizvođači će biti u mogućnosti iskazati svoj interes za uključivanjem te biti upoznati s razinama kontrole za ulazak u KOL.

Nastavak projekta predviđa i prijavu projekta na Mjeru 16 Natječaja iz Programa ruralnog razvoja RH kroz koji će biti moguće financirati tekuće troškove suradnje osnovanog KOL-a.

U cijelom procesu, Općina Križ biti će podrška poljoprivrednicima budući je ovaj projekt od značaja za razvoj poljoprivrede i uspostave lokalnih sustava hrane na području Općine Križ.

SADRŽAJ UVODNE RADIONICE

– uvod u kratke opskrbne lance (definicija, načela, klasifikacija, europski i hrvatski zakonodavni okvir)
– prijenos iskustvenog znanja o osnivanju prvog organiziranog kratkog opskrbnog lanca u Hrvatskoj „Najbolje ‘z Međimurja“ i pokretanja Međimurskog štacuna (prvog dućana u vlasništvu poljoprivrednika) – izazovi i rješenja
– o mogućnostima povećanja prihoda na obiteljskim gospodarstvima
– prijenos iskustva iz ostalih zemalja članica EU
– motivacija i podizanje svijesti sudionika o važnosti poslovanja kroz kratke opskrbne lance kroz konkretne primjere

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content