- 27 kolovoza, 2017
- 9:00 am
- Park u Križu
27.08.2017. (nedjelja)
od 9 sati; Općinsko natjecanje u spravljanju kotlovine; park u Križu (od 11 sati proglašenje pobjednika i degustacija kotlovine uz dobrovoljni prilog za Župni Caritas i nabavu školskog pribora za djecu u socijalnoj potrebi Općine Križ)
O KOTLOVINI:
Kotlovina je jelo središnje , a izvorno se radi od svinjskog mesa koje se priprema na velikom kovanom tanjuru s udubinom u sredini u kojoj se skupljaju sokovi mesa, povrća i umaka za podlijevanje. Na taj način namirnice sačuvaju sve izvorne sokove te se u isto vrijeme peku i kuhaju.
U našim krajevima kotlovina se tradicionalno pripremala na sajmovima i raznim proslavama. To je vrijeme 19. stoljeća i zlatnog razdoblja obrtništva u Ivanić-Gradu i Samoboru čiji su pečenjari pripremali sajamsko pečenje na kovanim pečenjarskim tanjurima putujući po sajmovima. Sajamsko pečenje, kotlovina, pripremala se od svinjskog mesa (svih dijelova) na svinjskoj masti, posoljeno, zaliveno vodom i slatkom crvenom paprikom. Kasnije se dodaju kobasice češnjovka, a zimi i krvavica. Ovo pečenje postaje zanimljivo i kao obiteljska poslastica pa 1970-tih godina počinje izrada malih kotlova i tanjura, a neki vikend pečenjari uz svinjetinu, osim kobasica dodaju luk, papriku, paradajz, grah i krumpir, a neki i piletinu i gljive. Meso se osim vode i paprike počinje podlijevati i vinom te sajamsko pečenje dobiva novo ime kotlo-vina. Sustavnim dodavanjem raznih namirnica pečenje postaje gastronomski bogatije okusima i mirisima (mesa i povrća) u sokovima koji se međusobno sljubljuju u moćan gastronomski doživljaj.
PROPOZICIJE:
Natječe se 17 ekipa i to 16 ekipa mjesnih odbora Općine Križ i jedna ekipa predstavnika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnice Zagrebačka županije – Ogranka Križ.
Ekipa mora sadržavati najviše 4 člana, a svaka ekipa dobiva jedan štand na kojem spravlja kotlovinu.
Općina Križ osigurava meso za kotlovinu, a ekipe priloge te aparaturu na kojoj peku (poželjno peći na plinskoj boci ne otvorenoj vatri).
Okupljanje oko 9:00 sati u parku u Križu.
Kotlovina mora biti gotova oko 11 sati (ne nužno svi u isto vrijeme) te tada po dogovoru svaka ekipa priprema jedan tanjur kotlovine koji nosi žiriju na ocjenjivanje (žiri u sastavu: Drago Kezele – predsjednik žirija i vlasnik Seoskog turizma Kezele, Matija Fijala glavni kuhar Hotela Sport i Đurđica Zubatović sudionica kulinarskog tv-showa).
Biraju se tri najbolje kotlovine te dvije posebne nagrade.
Ocjenjuju se ime jela (1-3 boda), okus (1-5 bodova), strukturu (1-4 bodova) i opći dojam (1-3 boda). Ekipa s najviše bodova pobjeđuje. Žiri dodjeljuje i posebne nagrade za miss i misstera kotlovine.