Arheološko istraživanje nalazišta Sipčina započelo je 3. svibnja te će trajati do 15. lipnja. Financirano je od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Općine Križ, a očekuje se i potpora Zagrebačke županije budući su arheološka istraživanja na Sipćini prijavljena na program javnih potreba u kulturi Zagrebačke županije za 2018. godinu.

Arheološka istraživanja na Sipćini danas je obišao Općinski načelnik Općine Križ u pratnji Jadranke Duić Frlan, predstavnice Zagrebačke županije i voditeljice Odsjeka za kulturu Zagrebačke županije. Općinski je načelnik iskoristio ovu prigodu da gospođu Duić Frlan pozove na izložbu nalaza sa Sipćine koja će se početkom rujna održati u Križu u suradnji s Hrvatskim restauratorski zavodom.

U ovogodišnjim istraživanjima, osim voditeljice Lee Čataj i njenog zamjenika Davida Berganta, oboje diplomiranih arheologa, sudjeluje i desetak studenata arheologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te tri pomoćna radnika s područja Općine Križ.
Ove godine otvorena je sonda površine 400 m2, na mjestu istraživanja 2012. godine, kako bi se u potpunosti istražili ostaci objekta, koji je tada tek djelomično istražen. Kako je Općina Križ otkupila katastarsku česticu na kojoj se navedeni objekt nalazi, odlučeno je da se on u potpunosti istraži, te da se pokrenu svi potrebni postupci za realizaciju njegove prezentacije. Dosadašnja su istraživanja pokazala da je objekt imao sustav podnog grijanja i zidove građene od kamena vezanog žbukom. Oni su samo djelomično ostali sačuvani u svojim temeljima, jer je kamen iz njih uglavnom povađen, kao koristan građevinski materijal, vjerojatno u razdoblju srednjeg ili novog vijeka.

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content