Dana 05. ožujka 2024. godine (utorak) u 11,00 sati u vijećnici Općine Križ održat će se predavanje za poljoprivrednike s temom: Kontrola plodnosti tla.

Predavanje je besplatno i namijenjeno je poljoprivrednicima u svrhu upoznavanja s dobrobiti kontrole plodnosti tla te zakonskom obvezom za sve fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih.

Kontrola plodnosti tla osnovni je preduvjet za održivo upravljanje zemljištem i strateška komponenta održivog razvoja. Analiza tla ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja tla i postizanju optimalnih uvjeta za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju. Uzimajući u obzir aspekte uštede pri upotrebi gnojiva i ekoloških dobrobiti, analiza tla postaje neophodna praksa koja ne samo da optimizira resurse, već i doprinosi održivosti poljoprivrede. Integracija ove prakse u poljoprivredne sustave ne samo da donosi ekonomske prednosti već i doprinosi globalnim naporima očuvanja okoliša. Redovita analiza tla također je i zakonska obveza sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu („Narodne novine“ br. 20/18, 115/18, 98/19 i 57/22) i Pravilniku o metodologiji za praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta („Narodne novine“ br. 47/19).

Predavanje će obuhvatiti sljedeće teme:

•             Uzorkovanje tla

•             Analiza tla – parametri i njihova važnost u plodnosti tla

•             Tumačenje parametara analize tla

•             Tumačenje preporuka gnojidbe – povećanje produktivnosti, smanjenje troškova

•             Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu

– 31.04. Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama (Eko shema)

– 31.08. Primjena ekoloških gnojiva u trajnim nasadima (Eko shema)

•             Ukratko o Projektima Kontrole plodnosti tla koje je provela tvrtka Labosan d.o.o.

Pozivamo sve zainteresirane da se odazovu ovom pozivu.

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content