Hrvatski Crveni križ svake godine obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi – 25. listopada, dan kad je 1953. godine u organizaciji Crvenog križa u Sisku održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Otada pa sve do danas, ovaj dan se obilježava u društvima Crvenog križa diljem Lijepe naše. Tradicionalno, obilježavanjem Dana dobrovoljnih darivatelja krvi i Općina Križ u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Ivanić-Grad iskazuje zahvalnost svim dobrovoljnim darivateljima za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja te dragocjene životne tekućine.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi ujedno je prigoda za poticaj novim, a osobito mladim osobama da se odazovu na akcije davanja krvi. Upravo je stoga Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić danas, nakon dvije godine pauze, uzrokovane pandemijom virusa Covid-19, upriličio svečani prijem te zahvalio svim darivateljima krvi na njihovoj humanosti i plemenitosti. Ujedno je zahvalio i volonterkama te volonterima Gradskog društva Crvenog Križa Ivanić-Grad te Općinskog društva Crvenog križa Križ na trudu i zalaganju u promicanju vrednota volonterstva i Crvenog križa.

Bila je to i prilika da skromnim poklonima na darivanju krvi zahvali i okupljenim darivateljima i to Miroslavu Vukoviću za 20 darivanja, Mateu Stadniku za 30 darivanja, Borisu Kostanareviću za 40 darivanja, Srećku Žiliću za 75 darivanja, Stjepanu Šoštariću i Darku Kovačiću za 100 darivanja te Branku Kosu za završno darivanje.

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content