Svake godine na rođendan Milke Trnine, rođene 19. prosinca 1863. godine, u Vezišću se okupljaju ljubitelji opere i lika i djela naše slavne sugrađanke te uživaju u večeri glazbe koja se preko 30 godina održava zahvaljujući suradnji Općine Križ i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Ravnateljica Opere HNK iz Zagreba Željka Barišić Pulig istaknula je kako je suradnja Opere i Općine Križ neupitna kao i talent kojeg je Milka Trnina ostavila hrvatskoj glazbenoj kulturi. Goste je pozdravio i Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić te zahvalio posebno Vezišćanima na trudu i potpori koju pružaju Općini Križ u organizaciji manifestacija u spomen na Trninu.

Ove godine s ponosom nizom događanja obilježavamo 160 godina rođenja Milke Trnine. Počekom prosinca održana je svečana matineja mladih opernih umjetnika u HNK u Zagrebu, a organizaciji Udruge poklonika Milke Trnine i njihove vrijedne predsjednice Zdenke Weber. Proteklog je tjedna naše Amatersko kazalište Josip Badalić održalo u Križu kulturnu večer za Milku. Idućeg tjedna 19. prosinca na sam Milkin rođendan, slijedi i premijera predstave našeg Amaterskog kazališta – Tajna Milke Trnine.

Božićni koncert u Vezišću prigoda je i kada Općina Križ u spomen na Milku Trninu dodjeljuje Plaketu Milke Trnine i to ove godine desetu po redu. Temeljem Javnog poziva za dodjelu Plakete Milke Trnine, ove godine članovi Općinskog vijeća Općine Križ, jednoglasno su odlučili da se Plaketa kao posebno počasno priznanje za zahvalnost i istaknuti doprinos promicanju kulturne ostavštine imena i djela Milke Trnine u Hrvatskoj i svijetu, po prvi put posthumno, dodjeli maestru Antunu Petrušiću i njegovoj supruzi, umjetnici i opernoj prvakinji Štefaniji Petrušić.

Antuna i Štefaniju Petrušić doista je teško opisati u nekoliko rečenica, pa ćemo samo reći da su živjeli operu. Antun Petrušić bio je dirigent, sveučilišni profesor, skladatelj, prevoditelj, glazbeni publicist i neumorni organizator kazališnog života. Štefanija Petrušić bila je operna prvakinja HNK u Osijeku i istakla se brojnim zapaženi nastupima koji su nerijetko bili i pod dirigentskom palicom supruga Antuna. Na maestra Antuna Perušića i suprugu Štefaniju ostaju sjećanja mnogih, posebno nas iz Općine Križ, upravo u suradnji na organizaciji ovog Božićnog koncerta, poticaju suradnje s Operom HNK u Zagrebu koja zahvaljujući njima traje još i danas, poticaju na osnivanju Zbora Milke Trnine u Vezišću i osnivanju Udruge poklonika Milke Trnine. Općina Križ dodjelom ove Plakete još im jednom kaže Hvala! Predsjednik Općinskog vijeća Općine Križ Zlatko Hrastić uručio je ovogodišnju Plaketu sinu Antuna i Štefanije Petrušić gospodinu Hrvoju Petrušiću.

Najsvečaniji dio programa bio je operni koncert solista Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu a ove godine nastupili su: Adela Golac Rilović, sopran; Emilia Rukavina, mezzosopran; Nikša Radovanović, tenor; Davor Nekjak, bariton uz klavirsku pratnju Helene Borović.Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content