U Osnovnoj školi Milke Trnine Križ danas je posađeno 25 novih sadnica jabuka čime je nastavljen projekt „U našem voćnjaku stara jabuke cvate“ koji Osnovna škola provodi u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Agronomskim fakultetom. Sadnja je započela točno prije godinu dana kada su u školskom voćnjaku Učeničke zadruge „Jabuka“  posađene prve sadnice od kojih su se sve primile, ističe Ravnatelj Zlatko Hasan.

Vrijedan je to projekt jedne od najstarijih učeničkih zadruga u zemlji, kojeg je došao podržati i Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić sa svojim zamjenikom Zlatkom Hrastićem, a u sadnji je i ove godine sudjelovao zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, te ostali predstavnici Zagrebačke županije i Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Voćnjak se prostire na površini od 1 ha s oko 1100 stabala jabuka te proizvodi 15-20 tona jabuka godišnje. Od sorata jabuka uzgaja se Ajdared i manje količine Jonagolda, Glostera, Elstara, Golden Smita i dvadesetak stabala starinskih sorti. Danas je posađeno petnaest stabala Božičnice, Šampanjike i Zlatne zimske parmenke. Poseban doprinos zadruga Jabuka daje upravo njegovanju i očuvanju tradicije, baštine i brizi za održivi razvoj. Voćarska grupa uzgaja i starinske sorte našeg kraja te je realizacija projekta „U našem voćnjaku stara jabuke cvate“ u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Agronomskim fakultetom rezultat njihovog dugogodišnjeg rada.

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content