Proljeće je, a pred nama je najveći blagdan u godini Uskrs sa svim običajima korizmenog i uskrsnog razdoblja. Sjećanja nas odmah vraćaju na djetinjstvo, na posebne doživljaje kod svih nas, a prva pomisao na Uskrs u nizu običaja, najčešće je povezana sa šarenim pisanicama.

Jedan od uskrsnih običaja kojeg baštinimo je običaj bojenja pisanice odnosno obojenoga jaja. Upravo je zato pred Uskrsne blagdane u fokusu izložbe vrijedne udruge Ženske ruke iz Križa, upravo pisanica. Izložba koja se otvara u petak 12.04.2019. godine s početkom u 18 sati u Galerii Križ, nosi naziv OVO JAJE S LJUBAVLJU SE DAJE. Ovom izložbom članice udruge Ženske ruke predstavljaju svim vjernim posjetiteljima, sugrađanima i široj publici uskrsnu pisanicu, jaje nastao suvremenim tehnikama u odnosu na stare običaje. Bit će tu pisanice od recikliranog tekstila u nježnim pastelnim bojama proljeća. Tu su i neizostavni proljetni vjenčići i čitav niz raznih simbola Uskrsa kao što su zečići, pilići s kokicama, leptirići, bubamare i ptičice.

Jedna od predaja vezanih uz običaj pisanice kaže da je Sv. Marija Magdalena otišla u Rim pripovijedati evanđelje pa je bila odvedena pred cara. Kako se pred cara nije izlazilo praznih ruku, a ona nije imala novca pa je tako caru poklonila ono što je imala, obično bijelo jaje. Car je njoj odgovorio da će u njenu priču o uskrslom Kristu Spasitelju povjerovati kad ono jaje postane crveno. I tada se zaista jaje u njenim rukama obojilo u crveno, u boju ljubavi. Tako su prve pisanice u cijelom kršćanskom svijetu bile crvene pa i one u Hrvata.

Podijeli na društvenim mrežama