Početkom sezone radova na poljoprivrednim površinama mnogi naši građani uređuju i čiste poljoprivredne i druge površine  te tom prilikom često spaljuju korov, suhu travu i ostalo nisko raslinje.

Apeliramo i pozivamo sve građane da obrate posebnu pozornost prilikom paljenja vatre ili postupanja s lako zapaljivim predmetima i tvarima koji bi mogli izazvati požare s težim posljedicama te da savjesnim ponašanjem takve posljedice izbjegnu.

Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je apel hrvatskim građanima da, iskoriste li ovo sunčano i toplo vrijeme za spaljivanje trave i korova na poljoprivrednim i drugim površinama na otvorenom, dobro pripaze da ne izazovu požar, a osobe kojima vatra izmakne iz ruku i izazovu požar odmah prijave na broj 192 ili 112. Također pozivaju građane da dosljedno poduzimaju propisane sigurnosne mjere prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru, te poštuju odluku županijskih, gradskih ili općinskih vlasti o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla, u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje.

Spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara („Narodne novine“ br: 92/10) i sukladno člancima 7. i 8. Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređenje i održavanje poljoprivrednih rudina te mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu („Glasnik Zagrebačke županije“ br. 34/14.).

Podijeli na društvenim mrežama