Jučer je  u 18 sati u Galeriji Križ izložbu sakralnih motiva Vedrane Balković – Ususret Uskrsu – otvorio zamjenik Općinskog načelnika Općine Križ Mladen Rogić, naglasivši osebujnost keramičkih likova koji predstavljaju Isusa, svece, anđele, pozivajući sve da uživaju u novoj izložbi naše poznate keramičarke i sumještanke.

Djela su nastala intervencijom autorice u blok cigle rezanjem, apliciranjem ili minimalnim oblikovanjem. Stoga se u organizaciji elemenata koji prate uspravni pravokutnik gotovo uvijek uočava struktura bloka. To stvara dojam reda i rasta.

Svaki lik je kompozicija za sebe, svaki nosi obilježje, svaki ima vlastitu gestu i fizionomiju lica: staračku, svečanu ili pobožnu. Lice i ruke su ostavljene u terakoti. Tekstura im je hrapava i mat.

Radovi su nastali u dahu skoro svi u mjesec dana, a želja autorice je bila da sakralne motive koji su često inspiracija mnogih autora prikaže na svoj način i stvori komunikaciju između likova i promatrača.

Vedrana Balković osebujna je umjetnica, okušavala se u različitim izričajima, tehnikama, motivima, no niti u jednom od njih ne gubi svoj poseban dodir koji se osmjehuje svijetu, osmijehom koji se tiho raduje svim ljepotama svijeta i naših života.

Izložba se može pogledati do 24.04.2017. godine, i to u radno vrijeme Knjižnice i čitaonice Križ, informacije na telefon: 01 28 24 464

 

Podijeli na društvenim mrežama