Ovogodišnji 29. Badalićevi dani započeli su otvaranjem izložbe Milka Trnina – muzejski predmeti kao memorija koju je Općina Križ realizirala u suradnji s Gradskim muzejom Požega. Najsvečaniji trenutak onaj je kada se dodjeljuje Plaketa Josip Badalić. Ove godine sukladno Odluci Općinskog vijeća Općine Križ, donesenoj na 35. sjednici održanoj dana 31.03.2017. godine, Plaketa je dodijeljena 02.06.2017. godine Palmiri Krleža, studentici ruskog jezika i književnosti na Katedri za ruski jezik i Katedri za rusku književnost, Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnost, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2016./2017. Plaketu je dodijelio zamjenik općinskog načelnika Općine Križ Zlatko Hrastić, naglasivši vrijednost, tradiciju i težnju k očuvanju nematerijalne i materijalne kulturne baštine koja je odraz identiteta našeg kraja i naših znamenitih osoba. U punoj Galeriji Križ svečanosti su prisustvovali profesori dr.sc. Željka Čelić, doc.- Pročelnica Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnost, dr. sc. Natalija Vidmarović – Predstojnica Katedra za ruski jezik, dr.sc. Josip Užarević – Predstojnik Katedre za rusku književnost, te dr. sc. Željka Fink Arsovski, Sanja Drljača Magić, lektorica kao i dr.sc. Jasmina Vojvodić koja je pročitala obrazloženje za dodijeljenu Plaketu.
Nakon dodjele Plakete, slijedila je promocija knjige Željke Turk Joksimović „Dok čitam, živim“ koju su predstavile autorica knjige Željka Turk Joksimović, Nela Kušanić ravnateljica Državnog arhiva u Sisku koji je izdao knjigu i urednica knjige Renata Rupčić . Predstavljena knjiga govori o životu Milke Joksimović, rođene Badalić, najmlađe sestre Josipa Badalića te je napisana kao dokumentarna priča o iznimnoj ženi ali i gradu Sisku i vremenu i događajima u kojima je živjela.
U Galeriji Križ događaju je također prisustvovao i Robert Magdić, predstavnik INA Industije nafte, sektor proizvodnje nafte i plina, proizvodna regija središnja Hrvatska, zahvaljujući čijim sponzorstvima se Galerija Križ uređuje i osuvremenjuje kako bi bila što adekvatniji, kvalitetniji i ljepši izložbeni prostor za razne kulturno-umjetničke potrebe cjelokupne Općine Križ.
Svi gosti i posjetitelji zajedno, kasnije uživali su u koncertu klape Levanda i popularnim klapskim pjesmama na ljetnoj pozornici kraj Društvenog doma u Križu u ugodnoj večeri uz svjetlost baklji.

 

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content