Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić zajedno sa suradnicima održao je prvi ovogodišnji radni sastanak s načelnicima i gradonačelnicima na kojem je predložen model sufinanciranja kupnje udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Zagrebačkoj županiji te su dane informacije o tome kakvo je trenutno stanje i koji su daljnji koraci po pitanju Plana gospodarenja otpadom, razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa, projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“ te projekta rekonstrukcije javne rasvjete.

Zagrebačka županija sufinancirala bi nabavu udžbenika za sve učenike osnovnih škola po modelu sufinanciranja 60 posto vrijednosti dok bi ostalih 40 posto sufinancirali gradovi i općine. Osim županije i grada/općine sporazum o zajedničkom financiranju potpisale bi i škole te bi na taj način knjige postale njihovo vlasništvo.

„Temeljem amandmana u proračunu Zagrebačke županije za nabavu udžbenika je osigurano 12 milijuna kuna i s tim iznosom županija može sudjelovati sa 60 posto u nabavi osnovnog paketa udžbenika. Na gradovima i općinama sada je zadatak da izračunaju koliki je to trošak za njihove proračune, a onda zajednički moramo razraditi operativu, prvenstveno na koji način ćemo provesti nabavu“, rekao je župan Kožić dodavši da dio gradova i općina po različitim modelima već sufinancira nabavu udžbenika, a da sada zajednički treba pronaći najisplativiji model.

Predstavnici gradova i općina upoznati su s predstojećim aktivnostima po pitanju uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području županije koje podrazumijevaju izradu Studije izvedivosti, Studije utjecaja na okoliš, idejnog projekta Centra i izradu projektne prijave za EU sufinanciranje. Naime, Zagrebačka županija i Grad Zagreb potpisali su početkom godine Sporazum o suradnji na pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“ kojim je definirano da će se budući Centar nalaziti na području Grada Zagreba. Župan Kožić podsjetio je kako je županija radila na pripremi vlastitog centra, ali promjenom određene regulative i novim Planom gospodarenja otpadom u RH, iz siječnja 2017. to je dužna raditi u suradnji s Gradom Zagrebom.

Govorilo se i o izgradnji širokopojasne infrastrukture kojom bi svim kućanstvima bio omogućen pristup Internetu minimalne brzine 40 MB/s. Uskoro se očekuje objava poziva resornog ministarstva za dostavu projekata koji će se financirati EU sredstvima stoga je župan apelirao na nositelje projekata da poziv dočekaju spremni.

Također, prisutni su informirani da je izrada tender dokumentacije za odabir izvođača radova na projektu RVS – Zagreb Istok u završnoj fazi te da će natječaj biti otvoren čim stigne potvrda od strane Hrvatskih voda i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Vlada RH na posljednjoj je sjednici ovaj više od 700 milijuna kuna vrijedan projekt proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a koliko je on značajan za Zagrebačku županiju najbolje govori činjenica da će se njime omogućiti priključak na javni vodoopskrbni sustav za 105.000 stanovnika istočnog dijela županije. Isto tako, prisutni su upoznati o stanju projekta rekonstrukcije javne rasvjete koju zajednički provode Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija.

izvor: www.zagrebacka-zupanija.hr

video prilog na Mreži TV

 

 

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content