Čak 19 puhačkih orkestara iz cijele Hrvatske sudjelovalo je ove subote na 34. susretu vatrogasnih  puhačkih orkestara, održanom u sportskoj dvorani Osnovne škole Milke Trnine u Križu. Susret je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica, a pod domaćinstvom Vatrogasne limene glazbe Općine Križ, koja ove godine obilježava 90. obljetnicu postojanja.

Događaju su nazočili Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu, Stjepan Kenfelja izaslanik Gradonačelnika Grada Zagreba, Stjepan Ptiček zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Marko Magdić, načelnik Općine Križ i Branko Arbanas predsjednik Vatrogasne Općine Križ.

Tradicija vatrogasnih puhačkih orkestara seže u drugu polovicu 19. stoljeća, kada su se u vatrogasnim društvima okupljali i glazbenici koji su krenuli s formiranjem vatrogasnih glazbenih sastava. Vatrogasni puhački orkestri danas okupljaju mlade, ali i iskusne glazbenike, članove dobrovoljnih vatrogasnih društava koji svoje znanje predstavljaju na nizu susreta i natjecanja u zemlji i u inozemstvu. Repertoar vatrogasnih puhačkih orkestara obuhvaća djela klasične glazbe, ali i modernih pop te rock skladbi stranih i domaćih izvođača.

http://www.hvz.hr/clanci/HVZ/odrzan-34-susret-vatrogasnih-puhackih-orkestara-u-krizu/

 

 

 

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content