Prva Plaketa Milke Trnine dodjeljuje se Hrvatskom društvu glazbenih umjetnika


15.12.2011.

Ove godine u prigodi Dana Zagrebačke Županije Milka Trnina posthumno je proglašena počasnom građankom  Zagrebačke županije. Osim tog priznanja, njoj u čast, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika već više od pola stoljeća dodjeljuje Nagradu Milka Trnina opernim umjetnicima, Vezišćani i Općina Križ odaju joj počast tradicionalnim Božićnim koncertom, a Općina Križ uz aktivnosti na brendiranju lika i djela Milke Trnine, odlučila se po prvi put dodijeliti Plaketu Milke Trnine.

Iako je Milka Trnina poznata i cijenjena u cijelom svijetu, želja je Općine Križ, da uz Udrugu poklonika Milke Trnine,  Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i Hrvatsko narodno kazalište i ona doprinese čuvanju uspomene na Milku. To čini projektima koji su pokrenuti, od spomen sobe Milki Trnini, kulturnog centra u Vezišću kao jedinstvene turističko-kulturne destinacije u kontekstu Zagrebačke županije, Hrvatske i Europe, do izdavanja monografije o toj slavnoj divi, pa sve do Plakete Milke Trnine.
Plaketa Milke Trnine dodjeljuje se kao posebno počasno priznanje za zahvalnost i istaknuti doprinos u promicanju kulturne ostavštine imena i djela Milke Trnine u Hrvatskoj i svijetu. Općinsko vijeće Općine Križ na svojoj je 24. sjednici održanoj 9.prosinca ove godine, odlučilo prvu Plaketu Milke Trnine dodijeliti Hrvatskom društvu glazbenih umjetnika. Plaketa se dodjeljuje zbog činjenice da gotovo od kada je i osnovano, po svršetku Drugog svjetskog rata, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika u spomen na Milku Trninu dodjeljuje nagradu koja nosi njeno ime, i to za izuzetno umjetničko dostignuće i muzičku kreaciju u prethodnoj sezoni. Plaketa će im biti uručena 19. prosinca u Galeriji Križ prigodom obilježavanja 148. obljetnice rođenja Milke Trnine. Tog će dana biti održan i Božićni koncert opernih pjevača HNK Zagreb u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Križu te koncert mladih opernih pjevača i zborova Općine Križ u Domu kulture “Milka Trnina“ u Vezišću.